woensdag 21 december 2011

Zou u in dit bedrijf investeren?

Naar aanleiding van enkele lijstjes in de kranten voor 2012, wil ik een bedrijf voorstellen aan de hand van het huidige business model.
Ziehier een firma die mooiere, attractievere en ook ietwat duurdere producten aanbiedt dan de concurrentie.
De fabrieken en de benodigde materialen zijn enorm kapitaalintensief, hetgeen leidt dat men hoge schulden heeft aangegaan om dit te bekostigen.
Hun producten zijn verder zo duur, dat meer dan de helft van de kopers het geld niet heeft om de aankoop te bekostigen.
Geen nood, dan kunnen de bereidwillige kopers misschien geld lenen voor dit product?
Mmm, dat kan, maar dat lukte niet zo goed, banken zijn doorgaans toch wel een beetje onwillig om consumptiegoederen te financieren, ondanks alle vrijgevigheid van centrale banken de afgelopen 10 jaar.
Geen nood, kunnen we niet onze eigen bank oprichten en gesubsidieerde leningen aanbieden, met zo weinig mogelijk kapitaal aflossing?  Eureka! Strak plan!
Zo gezegd, zo gedaan.
Het kapitaal voor deze bank wordt geleend op de interbankaire markt, het feest kan beginnen.
Helaas kwam dit type banken nogal slecht in de pers, omdat een aantal klanten bij de laatste aflossing (de terugbetaling van het kapitaal) zich "geruïneerd" of gekloot voelden.
Geen nood, de bank verbindt sindsdien aan de lening een call & put optie, zodat de klant ofwel de goederen aan vooraf vastgestelde prijs kan teruggeven aan de bank (=put optie) of aan dezelfde prijs kan overnemen (=call optie).
M.a.w. de bank neemt het gehele markt en kredietrisico op zich.
Ondertussen heeft u al wel begrepen dat dit een geniaal succesverhaal is dat zijn gelijke niet kent. Van China over Dubai en Milaan tot in de USA komen de orders binnen.   In enkele jaren verdubbelt de verkoop, men gaat van omzet record tot omzet record.
De helft van deze omzet wordt eigenlijk geleend op de interbankaire markt, en 10% vd omzet wordt meteen in de boeken geschreven als "bruto winst",  waarbij er dus slechts een fractie vd omzet cash flow is.
2011 wordt het absolute recordjaar.  Men verwacht dat 2012 nog veel beter gaat zijn.
Kortom, zou u in deze firma nu investeren?
Nog enkele gegevens:
K/W ca. 7
P/B ca 1,5
Marketcap ca. 35mlrd
Enterprise Value ca. 85mlrd  (dus 50miljard netto schulden)
Beurskoers vandaag 3 maal  het dieptepunt in 2009.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten