woensdag 25 januari 2012

de fijne posts blijven komen

Bijvoorbeeld deze.
 
Het is ongelooflijk hoe in deze posts telkens opnieuw kort en krachtig alle facetten van het beleggen - ditmaal  ivm. short ETF's - belicht worden en hoe neutraal en objectief aanbevelingen gemaakt worden - volledig vrij van confirmation of selection bias. 
Er wordt nooit een eenzijdige mening gegeven, alleen harde onweerlegbare feiten.
 
Klasse.
 
 
Echter,hoe erg ik het ook vind om dergelijke parel van een uiteenzetting te nuanceren,  ik vind short ETF's wel degelijk een deugdelijke uitvinding, in het bijzonder in combinatie met een value averaging plan.   In dergelijk strak plan wordt je mechanistisch gedwongen om buiten proportie zwaar in te kopen bij of vlak na  het instorten van de markten.  Als de beurs en je portfolio net 10% gezakt is, moet je - per definitie - meer dan 10% van de waarde van je PF bijtanken.
 
Bijvoorbeeld, zoals begin augustus 2011.   Als er toen genoeg cash op de broker rekening stond, perfekt.  Zodoende kreeg men op 8 augustus 10-20% meer waar voor z'n geld dan 14 dagen eerder. 
 
Had men geen cash, maar een short ETF gekocht in juli 2011,  had men 10-20% meer cash én men kreeg 10-20% meer aandelen per cash unit.  
 
 
Uiteraard, het blijft moeilijk om de toekomst te voorspellen, ...  misschien zitten we vandaag aan het begin van een 30 jaar lang gestrekte bull market. 
In dat geval is men met value averaging de sigaar èn met het parkeren van cash in short S&P ETF's dubbel en dik.
 
 
Een verdere nog niet vermelde deugd van short ETF's  is natuurlijk dat je maximum risico beperkt is tot 100% van de aankoopprijs van de ETF.  
Dit in tegenstelling tot het rechtsstreeks shorten van individuele aandelen, waar het risico onbeperkt is.    Benjamin Graham had daar al ervaring mee.
    
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten