maandag 30 januari 2012

e-papier

 
Buffet legde ooit wel eens uit dat een aap die tot 10 kan tellen, een uitzonderlijke aap is, doch daarom nog geen uitzonderlijk wiskundige.
 
Dit was in de context van zijn textile mill genaamd Berkshire Hathaway, die maar net het hoofd boven water kon houden door enorme hoeveelheden capex op te slorpen. Het was een goeie textile mill, maar geen goeie business.
 
 
Paper mills,  zitten in dezelfde liga. 
 
Zeker als ze in een markt zitten die krimpt - ondanks lagere prijzen (= papier in e-book tijden, behangpapier sowieso, geld-papier in tijden van elektronische betalingen).  
 
Economen spreken dan van inferieure goederen, zoals klompen in de tweede helft van vorige eeuw.  
 
Verder kunnen alle concurrenten ook een overdosis capex ertegenaan gooien, en in een tijdsspanne van maanden op prijs concurreren met de vorige lowest cost producer.  Hetgeen die weer dwingt om zijn fabriek te "updaten".
 
Als er al een slotgracht ligt rond de lowest cost producer, is die wellicht ondiep en droog als het 4 dagen niet regent. 
 
 
Buffet zelf mijdt dergelijke kapitaal intensieve fabrieken, maar koopt zich in bij Mastercard - wat geen papier nodig heeft voor betalingen.  
 
 
Ziezo, dat was de bear case.
Die werd hier en hier vergeten.
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten