donderdag 5 januari 2012

grafiek

Helaas heb ik geen gazet, maar een link kan ik wel plaatsen.
 
 
3 bedenkingen: 
 
1)  Het is waar dat geld drukken nog niet tot inflatie geleid heeft in de USA, Japan, Europa, Engeland.   In Japan teveel fiscale stimulus wellicht, en te weinig monetaire.
Wellicht omdat het verdwijnend commerciële bank geld oneindig veel groter is dan de centrale bank durft te creëren, en de broad money supply dus niet toeneemt.
 
 
2)  Het is echter ook waar dat het mechanisme tussen geld drukken en hoge(re) inflatie een non-lineair proces is.  Om een vergelijking van Nicolas Nassim Taleb te gebruiken:
5  auto's extra op een drukke snelweg, veroorzaken nog geen file. Nog 5 erbij evenmin.  Nog 5, .... en plots staat alles stil.   En niemand kan aantonen welke 5 auto's nu precies de file veroorzaakten, er staan er honderden, duizenden stil. 
 
Net zo met centrale bank geld. Een beetje meer, merkt niemand. Nog een beetje, idem. ... Tot op een bepaald moment het deksel eraf vliegt.
 
 
 
3) Europa zal zijn eigen evenwicht vinden, doch fiscale stimulus zoals Japan, zit er niet meer in (integendeel, men gelooft in bezuinigen).  En de noordelijke landen willen veel liever deflatie als inflatie.    In Duitsland heerst er al jaren de facto reële loon deflatie, ze vinden dat het tijd wordt dat ook dit een export succes wordt. 
 
Ik weet niet of een Italiaanse ECB baas, dat over zijn hart krijgt.
 
 
 
In België kan men dan een deal sluiten met de sociale partners: de automatische indexering blijft behouden, maar geldt in 2 richtingen.  
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten