dinsdag 24 januari 2012

Humo 3724, een reflectie

De Humo van vorige week, nr. 3724, had enkele leuke interviews, maar de redactie merkte de verbanden niet op.
Aan de ene kant had je het interview met Tindemans&Martens (die 2 waren altijd al een olijk koppel) over Margaret Thatcher,  anderzijds heb je een interview over een gepensioneerd "epidemioloog" die een beroemd boek schreef over "inequality", Mr. Wilkinson.  John Ssentamu wordt in het interview terloops vermeld.

Het ironische aan het tweede -extreem linkse verhaal over herverdeling en geluk van meneer Wilkinson -  is dat Thatcher "hit the nail on the head" in dit verhaal in haar afscheidsrede in '92, gelukkig bewaard op youtube:
(tik "margaret thatcher equality" in op youtube, en het is de eerste "hit"  ).

Wilkinson geeft 20 jaar later gewoon openlijk toe dat het loon van de armsten hem geen ruk interesseert, maar dat het loon van de rijksten hem de ogen uitsteekt, en dat dit "makkelijker" moet zijn om dit ongemak uit de wereld te verhelpen.
Precies wat the Iron Lady in woord en gebarentaal demonstreerde. Respect.


Het absurde aan het Wilkinson verhaal verder is dat hij het over "armoede" in de ontwikkelde wereld heeft, en de armoede in het thuisland van Ssentamu volledig ignoreert.  Hij vertelt wel over de abjecte armoede in de 18de eeuw en zo, maar de situatie in het thuisland van Ssentamu,  daarover gaat zijn boek dus niet.
Hij beweert dat "de toplonen  in FTSI bedrijven  wel driehonderd keer hoger liggen dan de laagste".  Ik kan hem garanderen dat zijn eigen loon veel meer dan 300x hoger ligt dan het laagste loon in Ssentamu's land (Oeganda).
Op wereldvlak behoort Prof. Wilkinson zonder enige twijfel tot de 1%. 
Wat een hypocriet.
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten