woensdag 11 januari 2012

slotgrachten

Er staan vandaag een aantal interessante artikels in de financial times over bedrijven die volgens mij een financiële slotgracht rond hun winsten hebben liggen.  
Eentje is Tiffany & Co  ( TIF ) , gisteren een klapje van 10% gekregen uit vrees voor tegenvallende verkopen.  Tiffany is echter zo een sterk merk, dat een juweel dat in een Tiffany doosje ligt op slag 30% meer kost dan hetzelfde juweel in een anoniem doosje.  
De kracht van dit merk is ongetwijfeld een competitive advantage, hetgeen leidt tot een slotgracht rond de winst.  
Dergelijke firma's zijn zeer zelden voor een prikje te koop, zelfs na een  dip van 10%.   Koerswinst hangt nog steeds boven de 17. 


Een tweede bedrijf met tegenvallende resultaten is niet beursgenoteerd, Cargill.  Kennelijk heeft hun suiker-trader een complete blow-up beleefd (en is "opgestapt" - hetgeen wel meer gebeurt bij blow-ups), hetgeen er mede voor gezorgd heeft dat de winst 88% kleiner is dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.   
Op de beurs zou dit een enorme klap gegeven hebben, en een zalig instapmoment in een firma die een enorm competitief voordeel heeft:  oligopoly, knowhow en een priceless netwerk. Alles pas mogelijk na vele jaren vertrouwen opbouwen.  
Om bedrijven als Cargill, Glencore, ... van hun troon te stoten en de slotgracht droog te leggen, heb je als nieuwkomer veel tijd nodig en heel wat geluk.


Ik heb al eens een trading house aangehaald , waarvoor ik veel sympathie heb.
Amsterdam commodities. 
Oeroud, dé specialist  in hun niche met zoveel know-how en zoveel contacten, dat het verschrikkelijk moeilijk is om ermee te concurreren. De niche is dan nog klein, voor de groten mogelijk niet eens de moeite waard. 
  Als een trader het eeuwenlang uitzingt,  ga ik ervan uit gaan dat dit geen lucky run is, maar wel degelijk weet waamee hij bezig is.  
 En ACOMO is aanlokkelijk gewaardeerd,  bij 10x winst en een dividend rendement van 5%.  
The bear case:
1) de opportunity cost van investeringen in euro's.
2) de netto schuldpositie van Acomo.  ca. 75m Euro korte termijn schulden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten