vrijdag 10 februari 2012

Koffie

 
Vorige week stond er een fijn artikeltje in de Humo over het Belgisch barrista kampioenschap.
 
1 van de geïnterviewden had een lievelingskoffieboon uit Brazilië, een hele speciale, gedroogd in de vrucht.
 
Qué??
 
Ik verslikte me in m'n eigen koffie toen ik dat las. 
 
Waarom?  Oongeveer alle koffie-handelaars wereldwijd proberen zoveel mogelijk om van dit soort "dried processed" arabica koffiebonen af te raden aan de boeren...om meer van de hogere kwaliteit "wet processed" bonen te kunnen kopen. 
De prijs van "ordinary" wet processed arabica ligt pakweg 25% hoger dan voor de gedroogde soort, voor "premium" arabica een veelvoud van dat.
 
 
Robusta wordt bijna altijd mbv dried processing verwerkt. Daar maakt het niet zoveel uit, het wordt toch instant koffie.  
Het aanbod aan robusta is ook veel groter, de prijs veel lager (ca. 1/3 vd arabica prijs). 
 
Robusta boeren zijn bijgevolg veeeel armer dan arabica telers,  bijzonder jammer dat de "fair trade" zich uitsluitend op de rijke arabica telers richt. 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen