dinsdag 7 februari 2012

Sideways

Qua lectuur was het een productief weekend, ik heb het kleine boek van de sideways markets tweedehands gekocht en uitgelezen.
 
Het grote minpunt :  hoewel de auteur een fan van Nassim Taleb is, kan hij het toch niet laten om voorspellingen te doen, vertelseltjes en verhaaltjes te produceren die vanalles en nog wat verklaren, en waarvan de gevolgen nu al voorspelbaar zijn. 
Hoewel ik zijn mening over Japan en China een razend interessant stuk van het boekje vond.
 
Hij geeft dit minpunt ook ruiterlijk toe - klasse (!)- en meent dan dat zijn aanpak sowieso niet veel blijvende schade zal opleveren als hij ongelijk blijkt te hebben.   
 
Ook in de manier hoe hij aandelen selecteert blijkt die drang naar toekomstvoorspellingen.  Hij analyseert elk aandeel op zoveel mogelijk parameters (Quality! Growth! Valuation! Models! DCF! enz...) , met zoveel mogelijk modellen, en als die allemaal in dezelfde richting wijzen en het aandeel te goedkoop lijkt, koopt hij. 
 
Da's dé manier om je zelfvertrouwen op te krikken, echter zonder enige verbetering qua voorspellende waarde.      
Als het goed uitdraait, voel je je een genie ,draait het slecht uit, pas je je model & je parameters aan (en als tip: dan denkt hij aan de gevallen waar ie wél "juist" zat).   
 
Een andere punt dat me stoorde, is dat hij vooral voor mensen in zijn situatie spreekt: hij beheert een kapitaal van en voor anderen. 
Het is uitstekende lectuur voor lui die een enorm kapitaal erven of winnen, en dat ineens wensen te investeren.  Voor beginnende spaarders/beleggers met een kapitaal waar voortdurend bijgestort wordt, is het proces soms minder evident.  
 
 
Al bij al vond ik het tweedehands boekje zijn geld en mijn tijd waard.  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten