donderdag 8 maart 2012

Agfa-Gevaert

 
Nicholas Nassim Taleb schreef in 1 van zijn boeken over zijn ervaringen als trader. Hij vertelt  hoe 1 van zijn bazen, een type administrator, hem er ooit op wees dat slechts 1% van zijn trades echt winstgevend was.  Taleb kreeg dan de instructie om zich op die trades te concentreren in plaats van op al die andere. 
 
Ex post facto is alles makkelijk, vooral voor administratoren zonder verstand van handel.
 
 
Wat heeft dat met Agfa (AGFB) te maken?   Alles.   Agfa wordt helaas bestuurd door zo'n administrator met een Excel tabelletje, doch zonder handelsinzicht. 
Een administrator die denkt dat zijn bedrijf een staatsonderneming zonder winstoogmerk  is...  terwijl het bedrijf hoogdringend nood heeft aan trader-instinct om te overleven in de jungle.  
 
Wat staat er  -letterlijk- in de frut ?    "Wij gaan de focus van de groep voortaan vooral oriënteren naar meer winstgevende activiteiten", zegt topman Christian Reinaudo.
 
Taleb laat groeten.
 
 
Zelfs al zou deze "oriëntatie" lukken, waarom heeft CR dit niet eerder gedaan? Een jaar geleden, bijvoorbeeld?  Dat had het bedrijf 139miljoen aan harde cash  bespaard...
 
Bijna de gehele kapitaalverhoging werd erdoor gejaagd in 2011, zomaar, zinloos, zonder enig resultaat!!!  Kennelijk met "focus" op verlieslatende activiteiten.
 
 
139miljoen = een hele hoop geld voor een bedrijf dat vandaag minder dan 250miljoen waard is!!
 
 
 
Een trader aan het roer zou al jaren geleden meteen gezien hebben dat Agfa 100% blootgesteld staat aan de zilverprijs, en wel de ergste van alle blootstellingen: 100% short !  = Risico oneindig!!
 
 
"Piece of cake" om deze blootstelling te hedgen en het risico te neutraliseren, denk ik dan, maar wat doet de opper-administrator?  Hij besluit het omgekeerde:  hij hedget Ag niet,  zelfs niet gedeeltelijk.  Ook niet intern, door een extra voorraad zilver in te slaan begin 2011  en tenminste een beetje long te gaan. 
 
Dus hij verbood effectief de firma om "zich op winstgevende activiteiten te concentreren" en gaf het bevel om het risico en het verlies te maximaliseren.
 
Onvergeeflijk dom, en boontje kwam (en komt) om zijn loontje. 
 
Het loontje was netto 73miljoen verlies.  In de boekhouding,  in het echt is er 139 miljoen cash 'verschwunden'.  
 
 
Waar is de cash naartoe? 
1) Zilver, Maar daar gaat men, volgens de spindokters,  dus -abracadabra!- 200ton minder van bestellen dit boekjaar. 
 
2) een hele berg zit in extra werk-kapitaal:  Agfa heeft een inventaris die (in de boeken althans) meer dan 2 keer meer waard is dan het bedrijf! 
Zilver, het enige dat erin zou moeten zitten,  zit er kennelijk niet in...
Ik verwacht grote afschrijvingen hier, doch de ambtenaar zal de schone schijn wel ophouden zolang hij kan. 
 
NB: Het gehele werkkapitaal is zelfs 4 keer meer waard dan het bedrijf.   
 
*zucht*
 
3) Herstructureringen. Zogezegd.  Nooit hoort de aandeelhouder hiervan, tenzij achteraf, bij bekendmaking van het verlies.
 
 
 
Het vierde kwartaal was kennelijk  "beter".  Doch toen heeft men de werknemers wellicht technisch werkloos gemaakt en de staat de loonkost laten dragen. Da's hooguit een tijdelijk fenomeen.
Een fractie van de inventaris werd afgebouwd, anders was de cash verbranding nog groter geweest.  
 
 
Wat is er trouwens gebeurd met de vorige voorspelling van de administrator?   Het tweede halfjaar van 2011 zou toch "veel beter" en "winstgevend" zijn, omdat de prijsverhogingen de zilver-kost ruimschoots zouden dekken???    Iemand nog iets gehoord van deze "winst"?  
 
"Lies, damn lies and bye bye to your cash!"
 
 
Verder heeft dit bedrijf geen enkel competitief voordeel, dat is in de loop van 2011 wel erg duidelijk geworden. Men sluit een hele boel contracten en houdt de boel draaiende, doch geld wordt er veel te zelden mee verdiend. 
Ik herhaal, dit bedrijf wordt bestuurd zoals een staatsbedrijf, zonder winstmotief.
 
 
Mijn mening:  zwak bedrijf  x  uiterst zwak bestuur = een toxische cocktail, zeker als het geld bijna op is en de zilverprijs hoog blijft (ca. $33 op dit moment).
 
 
Disclosure:  ik bezit enkele aandelen AGFB, als levendige herinnering aan investeringsfouten en gerealiseerde verliezen uit het verleden.  Ik wou AGFB shorten in Augustus 2011 @2,25 , doch er waren geen aandelen beschikbaar om te lenen bij m'n broker. Helaas pindakaas.
 
 
  
 
   
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten