vrijdag 16 maart 2012

Deep Value, Picanol Group

Wellicht het meest ondergewaardeerde Belgische bedrijf op de brusselse beurs, en het meest onderwaardeerde in mijn portfolio : Picanol Group
Payton Planar speelt in dezelfde liga .
Picanol Group noteert aan een Koers/winst van 3 en rond de boekwaarde.
Uit die koers (=marktwaarde vandaag ca. 189m Euro) mag je dan nog dik 100miljoen euro netto cash halen, ... dan noteert het aan een ongelooflijke EBIT/EV van 85%   !!
Het bedrijf bestaat uit meerdere takken, de grootste tak heeft te maken met weefgetouwen.  Echter, als je deze tak geheel wegdenkt, blijft een hoogtechnologisch bedrijf over  ("industries", dat in 2011 een EBIT genereerde van 7.5Miljoen Euro.)  Dat geeft een EBIT/EV van ongeveer 8,5% ! 
Het lijkt dus alsof de markt dit bedrijf waardeert alsof er helemaal geen weefmachines gemaakt worden... 
 En dan zijn die Industries op zich nog vrij goedkoop.
Je koopt dus effectief deze "industries" op de beurs, en krijgt er de weaving machines gratis bij.
En dat alles met een ongelooflijk conservatieve boekhouding.  Hun materiele activa (fabrieken, machines, enz.) staan slechts voor 55,m Euro in de boeken (al 169m Euro afgeschreven!). 
 Dus vaste assets van 55,2miljoen genereren een after tax winst van 61miljoen Euro.   Waw.  
En in het echt kwam er 82miljoen cash bij in de bank. 
Waarom is dit zo onderwaardeerd?  Wellicht door de aandeelhouders structuur. Meer dan 88% van de aandelen zijn niet verhandelbaar want kennelijk de facto gecontroleerd de baas, Luc Tack.   
Dat wil zeggen dat de op de beurs beschikbare aandelen zeer illiquide zijn, alsof het een bedrijf met ca. 20m Euro marktkapitalisatie betrof.
Andere reden: de weefgetouwen zijn erg cyclisch, misschien verwacht men dat deze markt instort.   Maar met 110m Euro cash op de bank, met slechts 1900 werknemers wereldwijd en met een firma die gedeeltelijk gediversifieerd is, zal Picanol het wel even kunnen uitzingen tot de volgende cyclus eraan komt.
Picanol keert geen dividend uit. Doch gezien de bewezen ongelooflijk efficiënte kapitaal allocatie van Luc Tack,  lijkt het me beter dat hij het dividend kapitaal herinvesteert.
Dat kan ie wellicht beter dan ik.


Is het bij Picanol een instortende markt voor weefgetouwen?  Zie ik de adders onder het gras niet in mijn enthousiasme?

Whatever, zolang Luc Tack aan het roer staat, heb ik er het volste vertrouwen in.

 Disclosure:  Long  PIC
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten