maandag 16 april 2012

vooruitgang, energie

Een viertal jaar geleden had ik geprobeerd m'n toenmalige woning in een doorgaans warm en zonnig deel van de wereld "energie" onafhankelijk te maken ("stand alone"/hybrid  solar system). 
Dat gaat gepaard met een uitvoerige berekening van het elektriciteitsverbruik, en dan proberen die getallen zo laag mogelijk te houden.
Een groot deel van het energieverbruik gaat naar warm water bereiding. Dit kan je quasi volledig opvangen met een zonneboiler.  Dit was zo kost-efficient dat het ding zich tot vandaag al minstens 2 keer heeft terugverdiend.
De tweede grote factor kon ik niet "onafhankelijk" maken:  de energie nodig om te koken.  Hiervoor zou je zoveel zonnepannelen & batterijen nodig hebben, dat het gewoon zinloos was om eraan te beginnen rekenen.  
En elektriciteit van de grid voor de frituurketel.en het strijkijzer. Grootverbruikers die batterijen pijn zouden doen. 

Een koelkast en een diepvriezer op zonne-energie :geniaal.
 Destijds kwamen alleen 12/24V  A++ toestellen in aanmerking.  Die waren erg duur, maar verbruiken helemaal niks.
De verlichting  werd verzorgd door spaarlampen, gemiddeld 11W.

Daarna werd uitgerekend hoeveel zonnepanelen & batterijen nodig waren. Zo gezegd, zo gedaan.  Het kostte me een kapitaal, maar ik wou weten wat mogelijk was.

Tot zover de energie.

Nu de vooruitgang:
1) de zonnepanelen zijn een pak goedkoper geworden. Ik betaalde nog dik 4Euro/Wp ,  nu is de wereldprijs gezakt tot pakweg 1$/Wp.  Fantastisch.
2) De inverters zijn ook gezakt in prijs, maar niet zo dramatisch.
3) De koelkast/diepvriezer.  Ondertussen zijn er A+++ toestellen op de markt op  220V wisselstroom, voor ca. de helft van wat men 4 jaar geleden verlangde voor de 24V toestellen.  Zalig.
4) De verlichting.  Alle 11W  spaarlampen kan je nu vervangen door 4W  LED lampen voor hetzelfde geld.  3x efficienter dus, en een veel langere levensduur (hopelijk). 
 
5) batterijen. Geen info. Maar doordat het verbruik van nieuwe toestellen en lampen daalt, heb je er minder van nodig, of blijven de batterijen langer leven. 
  
Conclusie: voor eenzelfde investering krijg je op amper vier jaar tijd:
 4 keer zoveel zonnepanelen;
plus
twee keer zoveel koel/vrieskapaciteit ;
plus
het verbruik van de verlichting minstens halveren. 
 
Dit kan ondertussen in sommige regio's op deze planeet concurreren met de grid.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten