dinsdag 8 mei 2012

Astrazeneca

 
Astrazeneca (AZN) momenteel ca. 27£/aandeel waard.
Doch de firma genereert bergen cash flow, is netto schuldenvrij. Het zou een magic formula stock zijn in de UK.
Maar, er loopt een belangrijk patent af, en vervanging is nog niet in zicht.
 
De firma heeft enorm veel in onderzoek gestopt, maar het ene na het andere nieuwe middel in de pipeline flopte. 
 
Kan gebeuren.  Men kan namelijk de uitkomst van dit proces niet bepalen, je kan enkel het proces zo goed mogelijk proberen uit te voeren (net als bij investeren).  Dat de CEO sneuvelt wegens meermaals pech in de uitkomst, daarvoor wordt hij royaal betaald. Nog royaler als het geluk in zijn richting omslaat.  Randomness rules.
 
Doch zolang AZN niet opgeeft om in hun R&D proces te geloven (heel moeilijk nu) en nieuwe componenten blijft ontwikkelen en testen, zal hun statistische slaagkans even groot blijven als bij de andere, met hopelijk een reversal to the mean / base rate.  Geduldige investeerders weten dat (en krijgen in afwachting een mooi dividend).
 
Het grootste risico is volgens mij momenteel dat ze het geloof in eigen kunnen gaan opgeven, en dat de nieuwe CEO op jacht gaat naar overnameprooien met "beloftevolle" of al goedgekeurde medicamenten.  Gezien de lage waardering van AZN, zou dat een uitstekende deal zijn voor de prooi, en een belabberde voor AZN, dat voor overnames moet concurreren met veel hoger gewaardeerde firma's. Bovendien heeft AZN relatief weinig knowhow op dit vlak, en zouden ze wel eens de patsy aan de pokertafel kunnen zijn. 
 
Ik heb geen positie in AZN , doch ik hou het in de gaten.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten