woensdag 9 mei 2012

Waarde middelen en Risk

 
Met Montier's boek* in gedachten, en zijn definitie van risico accepterend, denk ik luidop na over het risico van m'n strategie, een variant op degene beschreven in het boekje Value Averaging**.
 
 
De kans op permanent verlies van kapitaal is het grootst, als je op het einde van de spaarperiode  gedwongen bent om te verkopen.   
 
In een erg slecht VA scenario  daalt de beurs nauwelijks of langzaam en gestaag, zodat je er steeds evenveel of ietsje meer cash moet impompen dan voorzien ,  en in de laatste periodes gaat alles in vrije val, en daalt zo sterk dat je bijlange niet genoeg cash hebt om de totale waarde op het voorziene niveau te houden.     Als na de de meltdown alles op de bodem ligt, en je wordt gedwongen te verkopen, ben je de sigaar. 
 
Dit risico op permanent kapitaalverlies lopen Buy&Hold investeerders en dollar cost averaging investeerders natuurlijk ook- als ze moeten verkopen op de einddatum (of eerder).  (terzijde: daytraders lopen het dagelijks.)
 
 
 
Dergelijk risico is reëel, en je bent de patsy aan de tafel als je dat niet beseft. 
 
Hoe dit tegengaan? 
 
1. Ervoor zorgen dat je nooit moet verkopen.  Margin calls vermijden is een absolute must. Always.    Is dit makkelijk? Absoluut niet. Er kunnen altijd totaal onverwachte uitgaven opduiken op de slechts denkbare momenten. 
 
 
2. Als je slaagt in punt 1 - of  gedeeltelijk-, dan helpt het als je alle investeringen (vastgoed, aandelen, ...) uitgekozen hebt omwille van hun inkomstenstroom. 
En deze zo gekozen hebt, dat de verscheidene stromen niet (of zelfs negatief) gecorreleerd zijn. 
Immers, zolang er nog genoeg assets zijn die onafhankdelijk van mekaar inkomen generen, verandert de totale stroom wellicht niet dramatisch.  
 
Als grosso modo inkomsten blijven stromen,  kan je dit benutten om absolute koopjes op te rapen op de bedrijvenmarkt.  Elke negatief gecorreleerde asset is natuurlijk een bonus - doch correlaties smelten samen als het systeem instort, en counterparty risk gaat richting oneindig (short ETF's op basis van derivaten kunnen ineens veel minder waard blijken omdat de counterparties het opgegeven hebben..Synthetische ETF's, idem).
 
 
Kortom, een verstandige kapitaal allocatie moet steeds centraal staan, de free cash moet steeds richting de goedkoopste asset-groep gaan.  
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten