dinsdag 11 september 2012

een geleende stroman

In een reactie op m'n sofisme post vandaag, schrijft Sam
"1. je vergeet opnieuw de menselijke factor. Als ze niet verplicht iedere maand geld moeten afgeven, gebruiken ze dit geld om luxe te betalen, er wordt dus niets gespaard.
2. Er zijn allerlei fiscale voordelen verbonden aan het lenen voor een huis, deze moeten ook in mindering worden gebracht. "
Dit zijn twee stroman-argumenten.  (the straw man fallacy)
ad 1.   nergens werd beweerd dat alle mensen liever sparen voor morgen dan vandaag luxe artikels te kopen.    
ad 2.  nergens werd beweerd dat lenen altijd fiscaal oninteressant moet zijn.
Maar omdat het leuk discussiëren is, wil ik er wel op wijzen dat :
ad 1:  Ik ken heel wat mensen die nooit een lening terug te betalen hadden, en die maand na maand sparen. 
Ad 2. : ondanks de fiscale aantrekkelijkheid (ongelimiteerde rente-aftrek!) van huis-leningen  vele inwoners van de USA en Nederland erachter gekomen zijn dat ze minder gedwongen gespaard hadden dan het sofisme hen had wijsgemaakt. En voor de luxe hadden ze de kredietkaarten gebruikt = een beetje extra verplicht sparen...?
Met als pijnpunt dat dankzij de aftrekbaarheid, de "betaalbaarheid" meteen meestijgt en de prijzen op slag veel hoger gaan dan "fair value". Da's een tweede dimensie, een unintended consequence als je een socialist bent, voor de rest een kostelijke transfer van de haves not's (toekomstige kopers) naar de have's (verkopers). 
 Ook in Vlaanderen een reëel gegeven vandaag de dag (remember de paniek in le plat pays toen kameraad Elio deze post wou schrappen...?).
En nog een punt:  de fiscale aftrekbaarheid in België is in sommige gevallen eveneens een luchtkasteel op zich, gezien de transactie tax zo hoog is en de aftrekbaarheid gelimiteerd. Bv. 12,5% in Brussel, dat is geen kattepis. 
Als men eerst 30.000euro "beschrijf" moet betalen en  men dan 10 jaar lang 2600 euro belastingmindering krijgt, is er geen "voordeel" en maak je jezelf iets wijs...  
Zo, de stromannen staan weer rechtop.
  
    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten