vrijdag 7 september 2012

grondstoffen, update

 
Enkele maanden geleden schreef ik iets over de doorgaans in de schaduw opererende handelshuizen , vaak in familiebezit of grotendeels in handen van de werknemers,  die plots opdoken in de kapitaalmarkten.
 
Rond dezelfde tijd werd ook bekend dat Südzucker een 25% belang had genomen in ED&F. Gezien ik die firma een beetje ken, nog opmerkelijker dan alle andere deals samen.  
 
 
Soit, vandaag was het zover, volgens de Financial Times haalt Louis Dreyfus Commodities (LDC) 350m Euro op. 
 
WTF?
 
Niet te snappen, een bedrijf dat vorig jaar meer dan het dubbele netto verdiende - volgens hetzelfde artikel in de FT- , gaat nu peanuts ophalen , en dat aan een coupon van 8,5% .  Quoi ? 
 
En ze hebben nog iets Braziliaans in de etalage staan, waarvoor ze in een IPO dik 500m Euro wensen op te halen. 
 
Ze hebben volgens het artikel de komende jaren 6 miljard nodig om hun groep uit te breiden, omdat "de sector" aan het consolideren zou zijn.  
 
Nu kan je veel van die jongens en meisjes beweren, maar dat zij zouden lijden aan groupthink en onder sociale druk overnames gaan doen en in putten springen omdat de anderen dat ook doen? Sorry, dan ben je iets te naïef. 
 
wat zou het dan kunnen zijn?
 
mogelijkheid A : de eigenares (weduwe van wijlen Mr. Dreyfus) wil het kapitaal verminderen en cash zien. 
 
mogelijkheid B : in een vlaag van zinsverbijstering rijden de traders het vehikel binnen de kortste keren tegen de muur, omdat ze de grootste willen zijn, zonder oog voor de bottom line. Pinguinlutosa on steroids.
 
mogelijkheid C : Ze willen een oorlogskas om eigen verliezen op te vangen, en om de parels op te pikken als sectorgenoten voor de bijl gaan.
 
mogelijkheid D : ze hebben teveel korte termijn schulden bij niet al te stabiele banken, en willen die afhankelijkheid doorbreken.  Hun winstgevendheid was de jongste tijd misschien minder dan dan ze in de media verspreiden...?  
Een coupon van 8,5% is geen kattepis, voor zo'n oud, betrouwbaar bedrijf. 
 
Ik weet het niet.  De tijd zal het uitwijzen.
 
Ondertussen zijn de graanprijzen wat gestegen, maar voor dergelijke long/short traders/processors is dat niet noodzakelijk zo winstgevend als men denkt.
 
 
disclosure: none
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten