woensdag 19 september 2012

Instortende markt, 2 manieren om ermee om te gaan

 
Twee perfekt vergelijkbare firma's, eentje in de USA, eentje in het o zo goed draaiende Duitsland.
 
Veeco Instruments (VECO)  en Aixtron AG.
Onder hun tweetjes, verdelen ze quasi de gehele LED machine markt, ik bedoel de apparaten waar je ruw materiaal instopt en aan de andere kant komt er LED materiaal uit, in gewenste vorm, grootte, sterkte, ... 
Mensen uit de LED sector staan zelf verbaasd over de ongelooflijke klasse en efficientie van deze indrukwekkende high-tech machines. 
 
 
Eind vorig jaar, waren de historische cijfers voor beide ongelooflijk aanlokkelijk. Vette marges, een gigantische return on equity, bergen cash op de bank - beide firma's waren absoluut equivalent, en Aixtron betaalde zelfs een dividend.
Beide konden rekenen door hun technische voorsprong (een weinig duurzame moat) dat er niet meteen nieuwe concurrentie opduikt.
 
 
In dit geval heeft het dividend me niet verleid, ik heb VECO gekocht, wellicht vanwege de dollarkoers. 
 
 
 
Nu, het kan verkeren.
 
  • Vandaag, amper 9 maanden later ziet het plaatje er totaal anders uit.  Had Aixtron in het Q 06/11 nog een omzet van 175.6m Euro, is dit ingestort tot amper 46.1m EUR in 2012.   Holy shit. 
Met als direct gevolg dat Aixtron al 3 kwartalen op rij rode tot donkerrode cijfers laat optekenen.   Vooral hun hoge cost of revenue (en dus de instortende Gross margin van 43%->32%) doet Aixtron de das om.
Kennelijk zit Aixtron met een productie-centrum dat hoge vaste kosten meesleept. Ze doen wellicht veel in eigen beheer, en kunnen niet zomaar mensen ontslaan als er even geen werk is.
 
Wat ook zorgen baart, is hun working capital. Er steekt nu voor een heel jaar verkoop in de "inventory".  Bij instortende omzet, is de inventory nog gestegen (186->215!) . Red Flag!!  
De accounts receivable zijn wel proportioneel met de omzet gedaald (102->31.6m Euro). 
Aan liability zijde heeft men ook gewerkt: current liabilities van 198m-> 115m)
 
Nu, aan dit tempo duurt het nog wel even vooraleer de firma in geldnood geraakt, gezien hun riante, doch kleiner wordende,  kapitaalbuffer. (van 342.2m Euro naar 234.9m Euro in 1 jaar tijd).  
Het dividend bestaat nog, maar is meer dan gehalveerd.
 Ze hopen dit jaar nog een operating profit te draaien.  Let's wait and see. 
 
 
  • VECO heeft kennelijk meer geluk:
 De inkomsten zijn slechts gehalveerd.  De gros margins zijn iets kleiner geworden, doch er blijft nog meer dan genoeg over (ca. 50%). Kennelijk is VECO een veel slanker bedrijf, de lower cost producer van beide, die meer dingen outsource-t.
Hun toeleveranciers hebben wellicht in een even zure appel gebeten als Aixtron's.
Wat het ook weze, VECO heeft zelfs bij halve omzet nog een operating marge van ruim 10%.  
 
Ze hebben hun  inventaris afgebouwd (=minder dan 1 kwartaal verkoop),  hun receivables in gelijke mate, en vooral: hun liabilities: de helft van hun accounts payable en meer dan de helft accrued expenses.
Current liabilities van 268m$ -> 145m$.  
 
Het zal niet verbazen dat de financiele positie van VECO nauwelijk verslechterd is, ondanks alles.   VECO blijft een constant investeren in R&D, er is ook meer cash beschikbaar hiervoor.  Aixtron  is aan een inhaalbeweging begonnen en geeft nu ongeveer even veel uit.  Doch bij Aixtron doet dit veel meer pijn, gezien de verkoop en de bruto marge zoveel kleiner is.
 
 
VECO is een MFI aandeel, Aixtron niet meer.
Maar ik blijf ook Aixtron opvolgen.  Het kan nog van pas komen. 
 
 
disclosure: long VECO

Geen opmerkingen:

Een reactie posten