woensdag 26 september 2012

Tessera tech, update

 
Tessera Tech (TSRA) heeft ook dit jaar weer enkele I.P. gevechten gewonnen, $20m staat al bij op de rekening.
 
$105m moet daar nog bijkomen, dat alles van 1 overwinning. 
 
En er stond al een kleine $500m op de rekening.
 
Ze doen dus verder waarin ze heer een meester zijn, royalties innen en patent infringers voor de rechtbank slepen. 
 
Bij een koers van $14 zit er dus voor bijna 10$  cash.   M.a.w. je koopt voor 4$  een bedrijf met een enorm competitief voordeel, wiens product (licenties) bijna niets kost om te maken, en aangepast kunnen worden aan de inflatie zonder verhoogde nood aan kapitaal uitgaven.
 
Op papier maakt de zaak momenteel geen winst, in realiteit wel degelijk. De $50-60m royalty inkomsten genereren een gross margin van 90% of zo.    
 
Ze investeren  op dit moment alle cash flow (en meer) in hun fabriek om hun eigen camera lenzen te maken. Deze zouden een revolutie betekenen voor de cameras' in mobiele telefoons.  
Eerst zien, dan geloven.  Ik ben geen fan van dergelijke beloftes en dromen - maar kennelijk loopt de productie en worden er in Q4 al de eerste omzetten geboekt.   
Als deze technologie een succes blijkt (ALS!) ,  vergroot de economic moat enorm, gezien zij alle patenten en alle productie bezitten. 
 
Indien dit flopt, schrijven ze deze infrastructuur af, boeken een enorm verlies -zoals vorig jaar - en leven we verder van dat waar ze erg goed in zijn: licentie inkomsten genereren. 
De downside is dus niet erg groot.
 
Ze betalen tegenwoordig elk kwartaal zelfs een dividend. Go figure. 
 
 
 
Disclosure: Long TSRA
  
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten