dinsdag 23 oktober 2012

BRK vs. IBM

IBM spendeert quasi al zijn free cash flow (= een gigantische hoeveelheid, ca. 15 miljard $ / jaar) aan de inkoop van eigen aandelen.
De boekwaarde van IBM is ca. 20 miljard $.  De beurswaarde ca. 220m miljard $. 
Dus IBM spendeert 22$ cash om 2 $ boekwaarde over te houden.    Waarom de ex-aandeelhouders vet belonen en de aandeelhouders niet ? (de procentuele toename van de winst per aandeel is verwaarloosbaar, bij zulke gekke inkoopacties). 
En wat doet Warren Buffet?  Hij applaudisseert, hij staat vol achter het inkoopprogramma en slaat zelf ook heel wat IBM aandelen in.  Hij hoopt alleen dat de koers van IBM zakt, zodat ze meer aandelen kunnen inkopen voor minder geld.
 IBM koopt heel de tijd in, of het aandeel nu aan 100$ noteert of aan 200$.  
Als dat zo'n goed idee is voor IBM, waarom is dat dan geen goed idee voor BRK, zijn eigen firma???  BRK koopt pas eigen aandelen in als ze noteren aan minder dan 1,1 x boek.    Da's een verschil van factor 10 met de situatie bij IBM. En veel verstandiger. 
IBM is een geweldig goeie business, en de prijs van het aandeel is enigszins gerechtvaardigd.     Maar de capital allocation skills van het management laten gewoon te wensen over, het bedrijf had veel waardevoller kunnen en moeten  zijn.
Disclosure: none.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten