maandag 15 oktober 2012

Selection Bias ?

Naar aanleiding van de beurs-exit van Duvel Moortgat, bracht De Tijd dit weekend een lijstje van de 67 ernstige  IPO's uit de periode sinds 1996 of zo, opgedeeld in welke aandelen de inflatie voorbleven, en welke achterop hinkten.
Allemaal samen, bleven ze die inflatie net iets voor. Dankzij enkele uitschieters.  
Wat me meteen opviel, is dat alle aandelen die het in de periode tot vandaag merkelijk beter deden dan gemiddeld en de inflatie voorbleven ( in totaal 28 stuks), de besten hieruit erg goeie business zijn:  EVS, Duvel, Kinepolis, Interbrew, Omega Pharma. Aangevuld met loterij tickets als Thrombogenics,  Galapagos en een aantal verdwenen spelers die ik nooit gekend heb (Cumerio, movetis, ...).
Echter, nog duidelijker is het lijstje met de verliezers. Daar staat geen enkele goeie business bij. nul. Alfacam, Agfa, Hamon, Xeikon, enz.
Het is jammer dat het artikel in De Tijd dit aspect van beleggen niet belicht heeft. 
Misschien is het ook allemaal gewoon toeval, en leidt de vergelijking onder heel wat selection bias.   De vergelijking onderling loopt zowiezo mank, gezien de IPO's op allemaal verschillende momenten plaatsvonden, nog niet heel lang geleden, alsook de exits.
Plus dat het een momentopname is.  Misschien zag het lijstje er 18 maand geleden totaal anders uit. 
Maar de bovenstaande indicatie sterkt me minimaal in m'n overtuiging om toch vooral uit te kijken naar uitstekende bedrijven, en ze in te slaan als niemand ze wil.  Confirmation bias gallore !
Disclosure: Long AGFB, DUV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten