dinsdag 13 november 2012

Wat me stoort in mijn portfolio

Is heel simpel: exposure aan het geklungel van Franse managers. 

Vooral Vivendi.  De som der delen is veeeel groter dan het geheel, en toch doen die managers niks anders dan tijd verdoen met onzin. Het lijkt wel of ze hun bestaansreden zien in de facturen die ze krijgen van investmentbanken. 
Voor zowat elk onderdeel, zelfs de pas gekochte, laten ze "onderzoeken" of een verkoop zich zou kunnen lonen.  Terwijl die allemaal cash afwerpen, veel cash. 
Activision blizzard, sfr, gtv, maroc telecom, .... name it en er worden wel investment bankers fees voor gegenereerd. Om stenen kloten van te krijgen.

En tegelijk kopen ze en verkopen ze muziekbusiness onderdelen: lood om oud ijzer in zijn puurste en ultiemste vorm.  On margin dan nog.

En elke idioot ziet dat ze elke cent cash flow moeten gebruiken om hun schuldenberg te verminderen. En op dit moment zo veel mogelijk schulden herfinancieren aan bodemprijzen.  tevens zich concentreren op wat ze hebben zo efficient mogelijk te laten draaien ipv te lanterfanten. 
Dat kan nu toch niet zo moeilijk zijn? 


In mindere mate: Mobistar/france telecom.  Aan huidige koersen moet Mobistar toch haar kapitaal allocatie eens herbekijken... Elk aandeel is nu goedkoper dan de uitgifteprijs,  en er hangt een dividend aan van dik 10 procent.   Een beter moment om eigen aandelen in te slaan zie je zelden.   Als ze aankondigen zowel dividend en payout ratio te verminderen, kunnen ze van de erop volgende extra koersval gebruik/misbruik maken om de aandeelhouders een plezier te doen met inkoop van eigen aandelen. De payout kunnen ze daarna weer optrekken. 
Self serving bias gallore! 

Disclosure: long vivendi, mobistar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten