vrijdag 2 november 2012

Western Union, TSRA, Cato

ticker WU
In zowat elk boek waar een economic moat en competitieve voordelen beschreven staan, komt Western Union voor.  
Absoluut marktdominant wereldwijd, met kantoren en systemen om cash geld te versturen en ontvangen tot in de laatste uithoek van deze planeet.
Hun capex is bijna non-existent, het systeem draait vanzelf.  Bijna alle cash flow from operations is free cash. 
Het bedrijf stelde degelijke kwartaalcijfers voor, een stevige dividendverhoging... doch tevens een winstwaarschuwing voor 2013 en "cost cutting plans".. 
En dan gebeurt waar ik al heel lang op wacht, a fat pitch, een bal die volledig in de sweet spot gegooid wordt.  Een drastische koersval, -30% op 1 dag en nog -3% de dag erop. Nu ergens tussen 12 en 13$.

Uiteraard staat WU onder druk, iedereen staat onder druk.
Men gelooft dat ebay (paypal), AXP, en een hele rits anderen plotseling enkele honderden miljoenen nieuwe leden gaan opsnorren in de laatste uithoek van de wereld.
De grootste bedreiging komt eerder uit mobiele telefoon hoek.  Betalingssystemen zoals M-Pesa, Mobile Money, etc hebben al een veel diepere penetratie in bv. Afrika dan paypal & Axp ooit zal hebben. 
Maar die concurrentie is momenteel niet goedkoper, fraudegevoelig- zowel voor klant als voor de telecomfirma- voorlopig eerder op binnenlandse transfers gericht en voor Safaricom & MTN vrij kostintensief. 
Als ze kleine betalingen van buitenaf moeten afhandelen via Visa/AXP/MA, zie ik de marges van WU niet echt onder druk komen. 

Enfin, in 1 dag kwam dit moat bedrijf in MFI gebied, met een EBIT/EV van 12% en een adjusted ROIC van 220%.  En dus nu ook een dividend van ca. 4%

Conclusie:  ik heb WU gekocht. En ik hoop nog veel meer te kunnen kopen aan hopelijk nog veel lagere prijzen..

Om niet te ver over m'n Value Averaging doel uit te schieten, moest wat verkocht worden. Ik heb CATO van de hand gedaan, no hard feelings, en ik hou in gedachten dat Duvel Moortgat spoedig tot cash omgevormd wordt.


Tessera Tech kwam met cijfers.  Een miniem GAAP verlies vanwege afschrijvingen, in lijn van de verwachtingen.  In de jongste weken kreeg de CEO een stevige incentive om zich op de core business te concentreren (IP: intellectueel eigendom) en de digital optics division af te splitsen.  Als hij dit binnen de drie jaar doet, krijgt ie een bonus van ca. 7miljoen $.  
Ik denk dat dit de juiste strategische keuze is.  Men verwaarloost een beetje waar ze echt goed in zijn IP (= de vogel in de hand) , voor enkele mooie vogels in de lucht die nog niemand gezien heeft.
Disclosure: Long TSRA, WU, Duvel Moortgat