dinsdag 18 december 2012

Angie

De Tijd is vandaag vol lof over Frau Merkel, een artikel vertaald uit de FT.  Een geduldig, subliem, intelligent politica, enz enz. 
 
Maybe. 
 
Laat het me vergelijken met een gezin. De meeste ruzies in een gezin gaan over geld en geldproblemen.  Maar zoals een Russisch schrijver ooit opmerkte, gelukkige gezinnen zijn allemaal hetzelfde, ongelukkige gezinnen zijn ongelukkig elk op hun manier. 
 
Een ongelukkig gezin met een erg hoog inkomen (=dekt de basisbehoeften vele keren), heeft andere "problemen" met geld - luxeproblemen-  dan een ongelukkig gezin waar het inkomen de basisbehoeften niet of nauwelijks dekt.
Bij het eerste gezin gaat het erom wie wat krijgt en hoe duur het mag zijn,  bij het tweede gezin is er geen keuze. Verkeerde keuzes doen bijzonder hard pijn.
 
Zo gaan ruzies in het politieke gezin ook uiteindelijk altijd over geld. Over andermans geld. 
 
Frau Merkel zit al jaren in een politiek gezin dat een hoog inkomen geniet. Zij kan dus beslissen wie wat krijgt.  Totnogtoe heeft ze in ELKE politieke ruzie het probleem "opgelost" door extra geld te verdelen. Veel geld.
Of het nu over de familiebeleid, energie, gezondheidszorg, instortende banken of Griekse schulden gaat. 
 
Ze heeft dus nog geen enkele "beslissing" genomen waar ze een ruziemakende partij heeft moeten teleurstellen - ook de nucleaire sector zal met veel geld afgekocht worden, gezien Frau Merkel éénzijdig een flagrante contractbreuk pleegde in een emotioneel moment vlak na Fukushima...
 
En het resultaat van dat Sinterklaas beleid is dus verre van mooi,  al zal het pas echt opvallen als het hoge inkomen stagneert of afneemt :  "Only when the tide goes, you see who is swimming naked".
 
Laat ons niet vergeten dat Frau Merkel Griekenland helemaal niet "gered" heeft - ze heeft ook jarenlang gezegd dat ze dat nooit zou doen- , ze heeft dus in de eerste plaats "haar" banken gered met overheidsgeld. 
Deze beslissing heeft nu heel wat nare onvoorziene gevolgen voor de rest van Europa - Griekenland blijft insolvent -  en dus doet ze nu aan wat symptoombestrijding, vooral tijd winnen en ... zoals gewoonlijk: extra geld uitdelen.
 
En laat ons evenmin vergeten: zelfs dit gezin met het hoge inkomen, slaagt er niet in om ook maar 0,01cent/jaar te sparen!! 
Integendeel, hoewel de economie en de belastinginkomsten boomen als bijna nooit tevoren, moet het Duitse gezin constant nieuwe leningen opnemen om de vele nieuwe rekeningen die Frau Merkel genereerde , te kunnen betalen.
 
Soit, in absolute termen doet ze het m.i. veel minder goed dan de pers en de spindoctors laten uitschijnen. 
 
 
"In het land der blinden, kan éénoog blijkbaar lang koning blijven."   
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten