donderdag 13 december 2012

Magnifieke business

Een magnifieke sector, 1 van de gelddrukmachines op deze planeet. Ongelooflijke moat gecombineerd met mogelijk het beste (free) cash flow model ter wereld, waarbij genoeg cash tegen dezelfde voorwaarden kan geherinvesteerd worden.
Uniek.
Laat me beginnen met de moat en de competitieve voordelen.
De sector bestaat uit 4 wereldspelers die de wereldmarkt onder elkaar verdelen. Dit al jarenlang en alle onderzoeken en instanties overleefd - mits af en toe een boete.  
 Een ijzersterk kartel dus. 
En dat in alle aspecten, niet alleen sales. 
 Duikt er lokaal ergens een ambitieuze concurrent op, neemt 1 van de grote 4 deze zonder moeite over. 
Bovendien hebben de grote vier een enorme technische expertise, en kunnen eigen teams wisselstukken altijd en overal in recordtempo leveren. Deze schaalvoordelen zijn cruciaal, en voor de kopers absoluut een must.
En eens een produkt verkocht is, betaalt de klant gegarandeerd jarenlang - hij kan niet naar de concurrentie overlopen, wegens incompatibele technologie & expertise. 
Ik ken geen diepere, bredere moat.
Kleine spelers zijn lokaal actief voor privé projecten en specialiseren zich daarin.  Voor grote projecten komen ze niet eens in aanmerking.
Dan het businessmodel. 
Men verkoopt produkten die een erg lange levensduur hebben. Minstens 20-30 jaar, maar 40-50 jaar of meer zijn geen uitzondering.
Echter, die dingen verslijten en vereisen jaarlijks nazicht en onderhoud.  
Zodus hebben de grote vier zich hierin gespecialiseerd. Zijzelf zullen meestal hun eigen produkt onderhouden (4 respectieve gespecialiseerde technologieën), en dus wordt geen enkel product verkocht zonder meerjarig onderhoudscontract.
Alles 5 of 10 jaar op voorhand te betalen.  
Zodus, er wordt een gigantische cash flow gegenereerd, jaren voordat er enige kosten voor de grote 4 optreden.  Sound business model.
En de klanten hangen 20, 40, 50 jaar vast aan dezelfde firma.  Zelfs als de klanten beslissen om van firma te veranderen, begint de hele cyclus voor hen van voorafaan, enkel krijgen ze nu de technologie en facturen met een andere naam erop.   
Zoals gezegd - een erg brede moat.
Groei?
 
 De grote 4 zijn wereldwijd actief, en hun toekomst is rooskleuriger dan ooit:  
Hoe meer mensen op deze planeet => hoe sneller de bevolking verstedelijkt, => hoe meer de business groeit, en dat zelfs meer dan proportioneel. 
De prognoses kunnen niet beter zijn. 
Alle vier investeren in de gebieden met per definitie de beste toekomst, en kopen daar kleine rivalen op.
Nu denkt u. Gaat het over vliegtuigen?  of eerder vliegtuigmotoren?   Zou kunnen- er is zelfs een prachtige link.
Nee, het gaat over iets low-tech.  Iets (aan de oppervlakte) poepsimpels, dat iedereen gebruikt zonder er bij na te denken, maar waarover iedereen zich ergert als het effe buiten gebruik is. En als het op het verkeerde moment uitvalt, panikeren velen.
Het gaat over liften (en roltrappen).
Die dingen die mensen en goederen toelaten van verdieping te wisselen zonder de trap of de ladder te moeten nemen.
De grote vier :
De grootste is OTIS  (deel van UTX , dat ook vliegtuigmotoren bouwt). Dubbel, tripple moat firma  (liften, vliegtuigmotoren, defensie, ruimtevaart, brandveiligheid, enz enz).
Dan komt Schindler Holding (SCHN.S), grootste in roltrappen, tweede grootste in liften. Thuisbasis Zwitserland, sterke balans. Free cash flow machine.
De derde liftenbouwer is Kone Corp.  De echte finse parel (die niemand kent). noteert momenteel op een All-time high, maar is eigenlijk alleen verhandelbaar in Helsinki. Uitzonderlijk goed bestuurd, overigens.
Dan heb je de slecht bestuurde firma ThyssenKrupp, die er zelfs in slaagt elke cent cash flow te vernietigen in andere bedrijfstakken. Het tegendeel van UTX.
Thyssenkrupp wil ik niet aanraken,  maar  UTX ,  Kone  en  SCHN.S hou ik in de gaten. 

De waardering van dergelijke bedrijven?  Ze behoren natuurlijk meestal niet tot de koopjes.
Schindler staat tegen 25keer winst, Kone idem.  
Geduld oefenen is hier de boodschap, en toeslaan als er overal crisis heerst.

Zijn er dan geen risico's? Jawel. 
  • Het grote risico is China.  Zoals Jim Chanos al opmerkte, zijn er daar wellicht al meer dan genoeg kantoren en appartementen gebouwd, alles op de poef. Het is mij niet duidelijk hoeveel exposure de grote vier hier hebben, en wat het zou betekenen als het kaartenhuis instort.  Maar ik denk dat het een serieuze hap uit de cash flow en omzet kan nemen.  Otis, Kone en Schindler kunnen dat wel aan, denk ik,  en het zou een uitstekend koopmoment opleveren.   
  • Als de wereldeconomie in mekaar stuikt en er nergens nog grote kantoren en woonblokken gebouwd worden, zullen ook de grote vier minder poen kunnen verdelen.  De business cycle is natuurlijk ook voor hen erg relevant.
  Disclosure: none.  Hoe jammer ik het ook vind.