vrijdag 28 december 2012

Papiermolen, eindejaarsupdate

FTP, Fortress Paper.

De vorige update vind je hier .


Ondertussen heeft de firma rampzalige cijfers bekend gemaakt, negatieve ebit, ebitda, .. alles rood en donkerder rood. 

En de prijs viel naar 7 CAD,  ondertussen lichtjes hersteld naar ca. 8CAD.  

De contraire stier had bijna zijn hele portfolio verkocht en met de opbrengst steeds meer FTP gekocht, helaas toen de zaak nog boven de 10-15 CAD stond.  
Apetrots dat het gemiddelde onder de 20CAD zat....
 en toen halveerde de koers. Nog maar een keer.  

En bij die buitenkans....was het geld (en de moed) op. De Martingale betting strategy kwam ten einde.


Ik begrijp het eigenlijk niet. De analyses op fora van de contraire stier (*) zijn echt heel degelijk, rationeel, echt niets op aan te merken... zolang het aandeel niet in de portfolio zit.  
Wanneer die horde genomen is en het aandeel gekocht, neemt de blinde liefde het over en worden de mooiste bloemlezingen gehouden (BRK, FTP, ...) zonder oog voor risico of voor the bear case.  

Het bizarre eraan is dat amper een maand of twee na de BRK lofzang/blogzang - alle BRK's verkocht werden  en FTP aangekocht!
(Een echte widow maker trade, overigens:  BRK +13,0%   en FTP -76,6% )


Tja, ieder heeft zo zijn eigen mening over "waarde beleggen".   

In feite is het optimaal dat men zo vroeg in de investeringscarriere met de realiteit geconfronteerd wordt, stel je voor dat het tien jaar meer dan uitstekend gaat, ondanks de eenzijdige analyses en zware denkfouten... . en dat je nadien van een -76,6% klif valt. Da's voer voor zelfmoordscenario's...   Nu kunnen er nog lessen uit getrokken worden. 
Hopelijk toch, al voorspelt het getoonde hubris gehalte niet veel goeds.


Terzijde. Ik had nogal veel Picanol gekocht en even nadien BRK maar  verkocht om niet te ver boven water te raken tov mijn Value averaging plan.   
En mezelf wijsgemaakt dat ik pas BRK zou kopen als Warren Buffet dat ook deed.  Ondertussen heeft hij dit gedaan - ik wacht nog een beetje af.
Gelukkig staan mijn Picanols  met dik 70% ....in de plus. 

Gelijk krijgen is soms echt leuk. :-)


 

(*) ondertussen is de blog verdwenen, en ook op allerhande fora valt niet meer te genieten van die uitzonderlijke combinatie hubris*fooledbyrandomness*martingale die de stier op contraire manier tentoon spreidde.
 Jammer, het was een verrijking voor de geest.   

Disclosure: long PIC