maandag 21 januari 2013

Et nunc, Telenet ?

Tot afgelopen donderdagavond kon je overal horen van elke journalist, analist en andere tist, dat Liberty Global het bod op Telenet zou verhogen. 
Behalve ik, was er kennelijk niemand die deze dwaze voorspelling niet geloofde.   Gevolg:  Telenet put opties waren erg goedkoop!
Liberty Global, een beursgenoteerde firma (die dus moet oppassen wat en wanneer ze in de media koersgevoelige info vrijgeeft)  , had nochtans expressis verbis laten weten dat ze dit niet zou doen.
Ach, wie weet het beter:  Liberty Global zelf of het verzamelde leger tisten?
Vrijdag 18 januari 2013 was D-Day, het moment waarop het "hogere" bod zou aangekondigd worden.
Wat op 18 januari volgde, was een schoolvoorbeeld van cognitieve dissonantie: "Cognitieve dissonantie is een psychologische term voor de onaangename spanning die ontstaat bij het kennis nemen van feiten of opvattingen die strijdig zijn met een eigen overtuiging of mening,..." (Wikipedia)
Geen hoger bod, geen uitbreiding van het bestaande bod. Zoals eerder al gemeld door Liberty Global.
 Zodus, alle voorspellers  met de billen bloot! 

In plaats om gewoon hun fout (en bizar advies aan de beleggers) toe te geven, 
gingen ze samen in overdrive om aan te kondigen dat "Liberty of Telenet dan wel alle aandelen zou opkopen voor 35 euro". 

Enige basis voor deze wilde voorspelling?   Nope, het is kennelijk zo'n onweerlegbaar feit/geloof net als de "hoger bod" voorspelling.  Wishful thinking on steroids.

Nu, wishful thinking helpt kennelijk wel, want de koers eindigde boven 35 euro.  Irrationeler kan ik het niet bedenken.

Opeens kon je in De Tijd lezen dat de Mr. Malone van Liberty Global "ervoor bekend staat om geen cent meer te betalen dan hij denkt dat het waard is".   Tot 1 dag voordien, stond ie hier nochtans niet voor "bekend", integendeel.

Ondanks de 35Euro beurskoers,  zijn de TNET puts opeens niet goedkoop meer.  Er is niet veel handel, doch wie wil handelen, zal toch met minimum 50% meer over de brug moeten komen dan donderdagavond. Kennelijk beseft een enkeling plots dat Telenet aandelen ook kunnen dalen in prijs.   Stel je voor, wat een nieuw inzicht!
Hoe gaat het nu verder met Telenet?  Geen idee. 
  • Van elke 30Euro operating profit gingen er al bijna 29 naar intrest&tax. Telenet heeft in 2012 dik 800miljoen extra schulden uitgegeven, dus ze zullen in 2013  meer dan 29 euro nodig hebben om die intresten&tax  te betalen.  
  • Bonus: Liberty Global heeft aangekondigd om voortaan nog méér schulden op de Telenet rug te duwen.  Geen dividend meer.  Eigen aandelen inkopen?  wie weet, als er wat free cash flow overschiet. 
  • Ze hebben 7à8 percent meer omzet/cashflow gedraaid, benieuwd of dat zal volstaan om die extra schuldenlast  te bekostigen.   Een vraagteken, gezien de nieuwe omzetten lagere marges hebben. Reden :
  •  prijsbreker acties  - ook bestaande "vette" klanten zijn wellicht hierop ingegaan. 
  •  doorverkoop van Mobistar SIM kaartjes  (de Mobb aandeelhouder zegt "Dank u").
  • Verder gaat men er voor het gemak vanuit dat Telenet het kabelmonopolie zal mogen behouden.  Hoewel de rechters totnogtoe wat anders beslist hadden.   Wishful thinking? 
Ik denk dat bij een beetje slecht nieuws, het aandeel klappen zal krijgen.  Via put opties profiteer ik hiervan. Indien niet, is m'n verlies erg beperkt.   Zodus, in tegenstelling tot al die tisten, heb ik tenminste "skin in the game".
Disclosure:  Long Mobb.  Short  TNET  (via put opties).