maandag 7 januari 2013

Merkwürdig

Enkele berichten van bij de oosterburen. 

Beginnen we met ThyssenKrupp, al eerder vermeld als kneusje
Dit artikel brengt vandaag een beetje licht in de duisternis, volgens de kranten ligt het aan de ouderwetse managers, die niet op basis van competentie geselecteerd worden doch op basis van loyauteit. 

Nu, dat er mismanagement is bij ThyssenKrupp, dat ziet zelfs het kleinste kind. Als er nu 1 onderneming op deze planeet de nodige know-how bezit om een staalfabriek te bouwen, is het wel Thyssen.  Dat deze nieuwe fabrieken dan 12 miljard euro kosten ipv 4 miljard,  is niet te snappen, tenzij er kwade wil in het spel is. 

Dat dit geklungel tot heden ten dele gefinancierd werd met kartelinkomsten uit de liften tak en spoorweg tak, mag voor niemand een verrassing zijn.
Helaas dreigen er nu wel boetes die ver over de "Schmerzgrenze" hinaus gehen.


Mijn theorietje:  Een principal agent probleem.  Het slimme management ziet dat er veel oud, dom geld tegen de muren klotst, en probeert er het meeste voor zichzelf uit te halen, ten koste van het bedrijf en van de domme, arrogante zoveelste generatie rijkeluiskindjes-aandeelhouders. 

 Het ultieme voorbeeld de jongste jaren was KarstadtQuelle (later Arcandor), waar de manager de kennelijk niet al te financieel wijze erfgename volledig van haar miljarden ontdaan heeft.
Ik zie bij Thyssen heel wat parallellen met dit verhaal, doch we zitten nog in een vroeger stadium.


Over sporen gesproken,  ex-Deutsche Bahn Chef Mehdorn is nu ook  ex-CEO van Air Berlin.  Als het gaat over het WK achterlijke benoemingen, was deze wel 1 van de kanshebbers op de gouden medaille. 
Een pure "fonctionnaire" manager, die uitsluitend met ambtenaren in een totaal  beschermde omgeving gewerkt heeft, met telkens een government bailout als de kosten weer maar eens de spuigaten uitliepen. 
Zo iemand aanstellen in een pure commodity type business, bikkelharde concurrentie, dunne marges,... dat moet fout aflopen.......
En dat deed het, vijf jaar rode cijfers -  en zoals het steeds is bij lui die geen commodity type business snappen, is het niet hun schuld, maar de schuld van "de markt", pech, de banken, de grondstoffen, de domme aandeelhouders en/of de politiek, ... zoals u bijvoorbeeld  hier kan nalezen

Zo'n administrator kan niks anders dan met excel tabelletjes spelen en op basis van zulke simplistische simulaties "kosten sparen".  Dat werkt natuurlijk niet in een commodity type business, waar het op trader instinct aankomt en risico afdekken. 

Mehdorn was ook de man die de Deutsche Bahn voor 9 miljard naar de beurs wou brengen, vlak nadat de Duitse staat er 18 miljard ingepompt had!


Nog opmerkelijk: Vorige maand werd bekend dat de beroemde/beruchte ex- BMW chef Pischetsrieder (die van het Bmw-Rover debacle), Aufsichtsratschef wordt bij Munich Re.  En zoals hier te lezen valt ,  is er een bizarre verstrengeling van personen aan het hoofd van Duitse ondernemingen, met 1 koppel dat een vinger in de pap heeft bij maar liefst 7 Dax firma's.   Ofwel stelt zo'n job niet veel voor (waarschijnlijk) ofwel bestaan er supermensen (onwaarschijnlijk).
Als je tot die selecte kring behoort, verworden beursgenoteerde firma's tot zelfbedieningszaken. 
Erg jammer.


disclosure: none.