donderdag 14 februari 2013

fractaal investeringen

 
Lezers van Taleb's jongste publicaties weten waarover het gaat.  Niet alles op deze planeet is "normaal" verdeeld volgens de Gauss curve, de verdeling van sommige belangrijke zaken is fractaal. 
 
Dat wil zeggen dat 1 enkele observatie, alle andere data-punten verwaarloosbaar maakt.  Het makkelijkste voorbeeld  is vermogen.  Neem 10000 wereldburgers en bereken hun gemiddelde vermogen. Het resultaat zal ENORM afhangen van het feit of Carlos Slim of Bill Gates bij die tienduizend zit of niet.  Indien wel, zijn de 9999 anderen wellicht irrelevant.  Indien niet, is je meting dan relevant? 
 
 
Sommige investeringen leveren ook fractale verdeelde opbrengsten op.  Venture capital is typisch, maar ook investeringen in Bio-tech start-ups. De meeste eindigen in het bankroet, maar de ene die wel slaagt, brengt meer dan genoeg op om alle die andere losers te compenseren. 
 Je weet het echter niet vooraf, dus ALS je instapt, verdeel je best de centen dunnetjes over alle sectorgenoten. Als de ene die je mist, net de grote winnaar wordt, ben je de zak.  Omgekeerd, als net de ene waarin je investeert het haalt, voel je je superieur, een kenner pur sang  die meewarig oordeelt over al die suckers die niet zagen wat jij zag.  
Randomness is funny. 
 
Wat ook fractaal verdeeld is, is de waarde van intellectueel eigendom.  Er bestaan duizenden merken, maar de waarde van pakweg Coca Cola is toch wat hoger dan gemiddeld.
Voor patenten is het nog gemener. 
Zolang ze aktief zijn, kosten ze namelijk handenvol geld, terwijl slechts enkele ook gebruikt worden om producten op de markt te beschermen en royalties te innen.  Big farma heeft voor elke "goedgekeurde" molecule wel 100 andere liggen, die het nooit haalden of zullen halen.  Bovendien kost het afdwingen van royalties ook nog handenvol geld, zonder garantie of succes.
 
 
Ook hier weet je nooit op voorhand welke het zal halen. 999 patenten kunnen waardeloos blijken, maar dat geeft niet als het 1000ste een grote hit is. 
Een bedrijf kan jarenlang enkele miljoenen cash bloeden, om dan ineens honderden miljoenen cash te ontvangen.  Een vorm van loterij, maar eentje zonder maximum payout.
 
En zo belanden we bij Tessera Tech, reeds vaak besproken.  Tessera heeft volgens hun presentatie pakweg 1200 aktieve patenten.  Uit het verleden is bekend dat daar grote winnaars tussenzaten, en dat ze de royalties voor die winnaars voor de rechtbank ook met succes konden afdwingen.
Is dat een garantie voor de toekomst?  nope, het blijft onzeker of er opnieuw winnaars in hun portfolio zullen zitten, en niemand weet hoe rechtbanken in de toekomst zullen oordelen.
  
Maar misschien zijn de kansen op succes groter dan gemiddeld, want ze beschikken mogelijk over enkele competitieve voordelen:
- ze kunnen bouwen op bestaande producten en relaties;
- ze hebben cash om de "gaten" in hun portfolio op te vullen met aangekochte patenten.
- ze hebben een uitermate gespecialiseerde patent afdeling
- iedere handelspartner denkt misschien wel twee keer na vooraleer ze weigeren royalties te betalen. 
 
Anderzijds, al het bovenstaande kan waardeloos blijken (behalve die cash op zich),  als hun successen uit het verleden niets te maken hadden met knowhow, maar met puur geluk. 
Het kan best dat hun behaalde successen door dom toeval in hun portfolio beland waren, en ze ondanks manifeste incompetentie toch lucratieve processen gewonnen hebben. 
Het is verre van zeker of ze een goeie neus hebben voor "winnaars".
 
Het is onmogelijk  om uit te vissen of het behaalde rendement gebaseerd was op skill, of op luck.    Randomness is wreed.
 
 
Maar de toekomst zal het uitwijzen.  
 
Mijn investering is Tessera is dus absoluut geen waarde-belegging, het is en blijft  een gok dat er enkele winnaars in hun portfolio opduiken en blijven opduiken. 
Ik beschouw het aandeel eerder als een LEAP optie zonder uitoefen datum. En ik maak mezelf wijs dat het een berekende gok is. 
 
Wat met de investering dunnetjes uitspreiden over sectorgenoten?  Dit blijkt erg moeilijk, gezien er weinig pure sectorgenoten bestaan. RPX Corp komt in de buurt (ook een Greenblatt stock) en Qualcomm eventueel.  
 
 
Disclosure: long TSRA 
 
 
 
 
 
 
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten