dinsdag 19 februari 2013

Pound foolish

Gelezen: Helaine Olen's  Pound Foolish: Exposing the Dark Side of the Personal Finance Industry.
Fascinerend boek, quasi in 1 keer uitgelezen.
En Felix Salmon heeft het zeer goed samengevat in z'n blogpost.
De kosten van wonen, gezondheid en onderwijs zijn in de USA gigantisch meer gestegen dan de inkomens, de gegarandeerde pensioenen uitgehold/afgeschaft, terwijl de reële gezinsinkomens niet meegestegen zijn (tenminste voor de modale gezinnen).
De daling van de kost van consumptiegoederen, voeding & kleding, kan deze meerkosten & risico's bijlange niet compenseren. 
Dat lijkt me inderdaad een groot politiek probleem.
Eentje dat ook in Europa meer en meer geïmporteerd wordt, vrees ik.
Enkele zaken die mij nog opvielen:
- veel ad hominem aanvallen op "goeroes". 
OK, je kan en moet iemand's belangenconflicten duidelijk presenteren, doch iemand kan een belangenconflict hebben, en de waarheid spreken. Beter om de 
tegenstrijdigheden en de flagrante leugens kurkdroog te ontmaskeren, en die zijn genoeg aanwezig.  
Zoals de plannetjes die wiskundig niet kloppen, de gratis bankkaarten die allesbehalve gratis blijken, de hypocrisie enz. enz.
- een wat sullige aanval op de auteurs van het boek "The millionnaire next door",  die het verwijt krijgen dat ze profiteren van hun boekverkoop en van de lezingen die ze geven.  Nogal bizar wanneer iemand als Helaine Olen dat zegt, in een boek dat ze zelf te koop aanbiedt (!) en wiens journalistieke carrière gebouwd was op personal finance artikels, .. . uiteindelijk profiteert zij dus ook van het bestaan van de "Personal Finance Industry", waarmee zou ze anders haar geld verdienen??     Pot, ketel, zwart...
En de essentie van die aanval blijkt dan nog een stroman argument. Zo zouden de auteurs aanraden om kleine zelfstandigen te worden (iets wat de auteurs expliciet letterlijk afraden!) als je miljonair wil worden.  En ze "bewijst" de onzin van deze (niet-bestaande) raad,  doordat er bij de lui met de hoogste inkomens , procentueel weinig blue collar zelfstandigen zitten. 
Nogal wiedes, anders waren het geen blue collar job mensen meer, en vooral,  het miljonair zijn gaat in dat boek over vermogens, niet de grootste inkomens.  
Jammer trouwens dat ze andere snake oil programma's wiskundig ontleedt, maar niet de vuistregels in The Millionnaire next door:
 15% van je inkomen sparen, jaar na jaar   en je vermogen moet = jaar-inkomen maal leeftijd/10 
Er is wiskundig heel wat mis met die regel (hoe kan je als 25 jarige die twee jaar gewerkt heeft al 25/10=2,5 jaarinkomens opzij hebben staan, bv.? ) maar helemaal onmogelijk is het niet, na een jaar of 40 sparen. 
- ik wist niet dat Thaler (de auteur van Nudge) ook een asset management firma had.  En de nudge idee dat automatisch intekenen op pensioenplannen unintended consequences heeft (=werkgeversbijdrage/werknemer vermindert,  en de procentuele bijdrage vermindert ook om zo veel mogelijk werknemers).  
- de suggestie dat Rich Dad auteur alles uit zijn duim gezogen heeft, en zijn praatjes vooral dienen om zijn cursussen e.d. te verkopen aan sukkelaars.  Geweldig inzicht, de zoveelste indicatie dat beleggingsadvies volgen niemand rijk maakt, beleggingsadvies verkopen daarentegen...  Ik heb ooit wel eens een boek van hem gelezen & besproken.  En nu leer ik dat hij een nog veel betere verkoper is dan ik had durven vermoeden.
- de finance industry is niet je vriend, dat wist ik al, bv. uit the Four Pillars of Investing (W. Bernstein).  Ms. Olen gebruikt echter en bizar voorbeeldje:
Linda en David spenderen structureel jaarlijks 30K dollar meer dan ze verdienen. Ze zijn te achterlijk om er zelf wat aan te doen. 
 Ze krijgen daarbovenop nog slecht advies van hun broker.  
Tja, wat had je verwacht?  Hoe zou een broker van een dom koppel een wijs koppel kunnen maken? ?
Ms. Olen vertelt ons evenmin wat hààr oplossing voor dit koppel is,  helaas.
-het grote "zorg voor je eigen pensioen experiment"aka  "401k" in de USA. 
Dat ziet er inderdaad slecht uit, tegelijk underfunded en overvloedig afgeroomd door de beheerders. Plus het 'verzwegen' risico op een meltdown net voor je pensioen.
Echter, beweren dat niemand er ooit over spreekt, is onzin. In het eerder genoemde "4 Pillars of Investing", komt dit ruimschoots aan bod, inclusief de risico's van de eigen portfolio. 
Ook jammer dat Ms. Olen geen alternatief uitwerkt, en aantoont dat er minder risico in zit.
Update: na enkele nachtjes erover geslapen te hebben, heb ik nog een opmerking over het boek. De auteur heeft wel heel veel vertrouwen in de overheid om met een oplossing te komen voor de middle & lower class situatie. 
 Echter, heeft die overheid de grote problemen (medische kosten, duur onderwijs, en wankele pensioensvoorziening) niet zelf in de hand gewerkt???
- medische kosten: de overheid beperkt artificieel het aantal artsen=> the privileged few kunnen enorme lonen afdwingen.  Overheid tolereert ook belachelijk hoge schadeclaims t.o.v. artsen.  Gevolg: enorme inflatie der kosten.
- scholen: overheidsscholen zijn waanzinnig duur, en leveren belabberde resultaten. Verder levert de overheid spotgoedkope leningen =>  dit maakt het weer "betaalbaar" en de prijs schiet waanzinnig omhoog.
- pensioenen: de overheid spendeert veeel meer dan er inkomsten zijn. Dat schept niet meteen vertrouwen in de lange termijn stabiliteit van de pensioen-beloften.  Zilverfonds, iemand?

Ik deel dat vertrouwen in de staat dus niet. Wellicht ben ik te cynisch.
  
 Elk systeem heeft voor- en nadelen.  Ik weet ook niet wat de gulden middenweg zou zijn, voor het algemeen belang.