dinsdag 12 februari 2013

Wisselkoers, CZK

De Zwitserse Frank is anti-fragiel. Als de rest van de wereld instort, vlucht iedereen richting CHF en schiet deze omhoog - tot de zwitserse centrale bank ingrijpt.


Wat minder mensen opgevallen is, is de langzaam gestegen  koers van de tsjechische kroon (CZK) vs. de Euro.

De CZK was bij euro-begin ca. 20% duurder dan de belgische frank (ca. 33CZK/euro)  terwijl de Slovaakse munt even duur was als de belgische frank (ca. 40/euro).

Echter, vandaag noteert de CZK op 25CZK/Euro,  pakweg 25% duurder, niet zo gek verschillend van de CHF appreciatie... 

Vandaag kost de benzine in CZ evenveel als in Duitsland, opeens is Duitsland (en zeker de grensstreek) super competitief tov het eigenlijk veel armere tsjechie.  
De andere buren, de Slovaken, deden bijgevolg een zaakje om de euro aan te nemen.  Ze blijven goedkoop tov de eurozone, en werden verrassend genoeg pakweg 25% competitiever tov buurlanden  CZ en PL. 


Het is nu maar de vraag of het land CZ ook produktiever geworden is (of produktiever kan worden) , en de sterkere koers hen alleen voordelen oplevert (= iedereen rijker) maar niemand  pijn doet.

Dit valt te betwijfelen, gezien de industriĆ«le productie sterk daalde het afgelopen jaar (-10%), de groei achteruit ging (Q3)  en het begrotingstekort -5% van het GDP bedraagt (volgens de tabel achteraan in the economist).  Bij een werkloosheid van ca. 10%, lijken dat geen sterke getallen.

 
De prijzen van woningen zijn ook in Praag sterk gestegen, hier een daar zie je reclame panelen voor hypotheken aan 1,99% ...  Wellicht is er een verband tussen goedkoop geld en dure huizen. :-(

Soit, ik vind CZ een geweldig landje, ik heb het al heel vaak bezocht de afgelopen 20 jaar en al meermaals een investering in een huisje overwogen.  

Echter, nu eerst wachten op een crash in de CZK en de huizenmarkt.    
Als die er nooit komt, so be it.

Momenteel is het moeilijk voor een "equity" investor gelijk ik om iets te vinden aan een correcte prijs, gezien er honderden "debt" investors meebieden en de prijzen tot absurde niveaus opdrijven met goedkoop geleend geld.
Of het nu over aandelen gaat of over appartementen in Gent, Montpellier of Plzen. 

Kennelijk gelooft men overal dat schulden nooit zullen moeten worden terugbetaald. Of zoals wijlen G. Mathot placht te zeggen : "Schulden zijn vanzelf gekomen en ze zullen ook weer vanzelf verdwijnen..."

Wie weet.