maandag 8 april 2013

fragiel

 
Er zijn geen zekerheden meer.   Goede huisvader aandelen zoals Fortis en Dexia bleken de ultieme sucker trades, en nu gaat de politiek zelfs een vleugje kapitalisme toelaten!  Waar gaan we dat schrijven???
 
Inderdaad, men belooft dat  de volgende banken die omvallen niet met belastinggeld "gered" gaan worden, maar dat obligatie houders en korte termijnleningen (beter bekend als deposito's) het gelag zullen betalen.  
 
Eindelijk! 
 
Echter, je bent een sucker als je die beloftes gelooft,  kijk gewoon naar Mr. Dijselbloems daden en je stelt meteen vast dat hij nog net voor de nationalisatie van SNS Reaal de bank "systemisch" noemde, en dus de belastingbetaler ervoor laat opdraaien.
De verdere "acties"  van de NL regering vormen 1 grote subsidie aan hun  niet al te solvente instituten (ING op kop), zodat deze banken hun hypotheek portfolio niet aan de echte prijzen moeten opnemen in hun boeken.  
Uiteraard, als eigenaars van SNS en ABN, zou de NL staat wellicht zelf zwaar bloeden als de lucht uit de hypothekenmarkt gelaten wordt.
 
 
Nu, in tijden van onzekerheid (volgens mij zijn àlle tijden even onzeker, maar soit) vragen velen zich af, wat doen met je assets?
 
Het logische volgens mij, is om je situatie robuster te maken, en onafhankelijkheid te winnen. Leningen af te betalen en/of reserves op te bouwen.  Het efficientst doe je dit door die assets te kopen die laag geprijsd staan en/of hedges in te bouwen.
 
Echter, niet iedereen gaat akkoord. Men suggereert zelfs het omgekeerde.. .  Uit angst voor het verlies van hooguit enkele duizenden euro's, zware schulden aangaan zodat de mogelijke verliezen verveelvoudigen!  
En dat op een moment dat de prijs van het onderliggende asset (een huisje-tuintje in Vlaanderen) op een all time high noteert.
 
 
Enfin, dit zou een grandioos scenario zijn, als je met  zekerheid wist, dat er tijden met hoge inflatie zitten aan te komen.  Duizenden experten "verwachten" dit (vooral zij die hun -erg duur gekochte- goud en zilver portfolio willen zien stijgen in waarde). 
 
Alleen, er is een klein (empirisch) probleem met die hypothese.
 
Het kleine probleem heet fractional reserve banking.
Zolang de kredietverlening toeneemt, neemt de totale geldhoeveelheid toe en de inflatie. 
Maar als de kredietverlening afneemt (Spanje, Italië, Nederland, UK, enz.),  neemt de totale geldhoeveelheid af. 
 
En dan krijg je deflatoire druk.
 
In dat geval ben je de zak met een zware lening op je nek en het meest illiquide asset (kijk naar funda.nl en je ziet wat ik bedoel). 
 
Vraag dat maar aan een Japanner die begin jaren '90 zijn centen in z'n huis stak.
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten