donderdag 25 april 2013

NL , part 1/3

 
Gisterenochtend voor het eerst sinds lang nog eens het Financieele Dagblad (FD) gekocht en gelezen.
 
Ik kon niet aan het titelblad weerstaan, over de aanhoudende miserie bij Imtech.
 
 
 
Wat me altijd opgevallen is aan dit bedrijf: er was tot voor kort altijd wel een "marktspecialist" of ander brokerpersoneel bereid om dit bedrijf aan te prijzen als het goudhaantje dat je zeker moest kopen,  omdat ze zulke "stabiele" winsten maakten.  En daarbij vooral van authority bias gebruik maakten, niet gehinderd door feitelijke kennis.
 
Letterlijk bijvoorbeeld hier: "Meer specifiek zijn dat ondernemingen waar de waardecreatie niet rechtstreeks verbonden is met de algemene economische cyclus en waarvan de omzet, cash flows en winstgevendheid in hoge mate voorspelbaar en structureel zijn."
 
Pat Dorsey zou het alsvolgt samenvatten: firma's met een "moat" of een  good business.
 
Nu ben ik geen marktspecialist, maar een heel korte blik op de Imtech cijfers leerde mij als leek dat dit bedrijf :
1) flinterdunne marges heeft en had, wellicht dus een commodity type business is zonder competitieve voordelen.
2) "stabiele" netto winst maar erg onstabiele  free cash flows, zelfs negatieve FCF = Red Flag 
 
Met andere woorden, een bad business en zeker geen moat.   
 
 
Waarom dergelijk bedrijf als 'favoriet' bestempelen?  Geen idee, de zoveelste KBC misser? 
By the way, van KBC experten zou je verwachten dat ze toegang hebben tot forensic accounting reports van bv. Okkerse (OK-Ratings) - die maanden voordien Imtech op de zwarte lijst zette wegens bedenkelijke boekhoudtruukjes.
Ik als normale sterveling had daar geen weet van en kan dit ook niet verifiëren, doch ik zag meteen dat het plaatje niet klopte.
 
Ook op allerhande fora werd het aandeel als zaligmakend bestempeld, met elke dag wel een bericht over een nieuwe opdracht (never mind dat ze aan die opdrachten nauwelijks wat verdienden).
Deze post verdient trouwens een extra vermelding :) 
 
Ondertussen is er heel wat fraude naar bovengekomen, heel wat afgeschreven, en de koers is meer dan gehalveerd. Als je gelooft dat het een intrinsiek waardevolle business is- remember: een "favoriet" @20euro-   zou je toch aannemen dat @8euro het aandeel nog een veel grotere favoriet wordt?
 
Is het dan niet bizar dat in De Tijd van vorig weekeind dezelfde marktspecialist vijf aandelen als favoriet noemde, maar dit keer géén Imtech (en evenmin Brunel- een andere fallen Angel) ?    
 
 
Nu, laat me niet iedereen over dezelfde kam scheren, soms passeert er wel een verhaaltje dat ik kan appreciëren, bijvoorbeeld dit . EVS, ZTS & Melexis volg ik ook op.
  
Disclosure: none

Geen opmerkingen:

Een reactie posten