maandag 29 april 2013

zelfvertrouwen

 
 
 
Niets aan toe te voegen, behalve 2 weetjes uit twee boeken.
 
1)  James Montier beschreef in 1 van zijn boeken dat een groter aantal bekende parameters niets toevoegt aan de voorspellende waarde, maar heel erg veel toevoegt aan hetzelfvertrouwen. 
Stel, je hebt alle aandelen gescreend op 3 parameters (bv. P/e, p/b en p/s).  Je selecteert random enkele hieruit en haalt resultaat x. 
 
Echter, als je nog 5 parameters toevoegt en er blijven amper firma's over op je screen, voelt de investeerder zich heel erg veel zekerder als hij die selecteert, terwijl het resultaat ...  x blijft. 
 
Bovendien heeft de investeerder een perfect excuus als het toch eens mis gaat: hij heeft rationeel volgens z'n systeem gehandeld, en dit was het beste beschikbare aandeel!
 
Terzijde, deze behavioural bias is m.i. hét fundament van alle HR screening methodes, want iedere baas en HR manager hààt het als hun jongste recruit een mislukking blijkt.
 
Vroeger nam de baas gewoon de sympathiekste kandidaat met het juiste diploma aan. 
Soms ging dat fout, dat deed pijn, dus sindsdien outsourcet de baas dit aan een "specialist", die alle kandidaten op ellendig veel parameters "screent".   
 
Vele interviews en tests later neemt men nog steeds de sympathiekste met het juiste diploma, plus nu blijkt het vooral ook een eerlijke, consequente, creatieve, gemotiveerde sollicitant.
 
Het gaat statistisch nog even vaak fout,  doch nu kan de baas zijn paraplu opendoen en de HR manager de schuld geven. De laatste zegt dat het absoluut de beste kandidaat was, en hij/zij kan het nog bewijzen ook!
 
 
2) In Pound foolish staat beschreven dat de cognitieve eigenschappen op vlak van investeren afnemen naarmate men ouder wordt.  Vanaf  53jaar of zo gaat het, statistisch gezien, bergaf, en wordt je goedgeloviger en val je sneller voor oplichters (staan dagelijks voorbeeldjes van in de krant ). 
Echter, je zelfvertrouwen blijft minstens even hoog.   Samen:  een toxische cocktail.
 
Een gewaarschuwd man, ...
 
   
 
       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten