donderdag 2 mei 2013

efficiënt

 
Ik geloof.
 
 
Ik geloof dat er uiteindelijk slechts 1 piepkleine inefficiëntie op de beurs is waarvan kleine beleggers kunnen profiteren: Gedwongen verkopen van aandelen in erg goede firma's. 
 
Het is een Geloof, ik kan het niet bewijzen, en de aannames zijn erg vaag, maar ergens loopt het als volgt:
 
In goede, normale, "zekere" tijden halen firma's geld op, geven aandelen uit, en kopen maand na maand mensen blindweg deelbewijzen in fondsen, die grotendeels vrij vaststaande allocaties hebben (bv. elk aandeel in de S&P500). Alles wordt gekocht, goed en slecht, aan steeds licht hogere prijzen. De wereld is in orde, de pensionen zullen betaald worden.
 
 
Eens om de zoveel jaar wappert er een vlindertje, misschien ergens tussen Fiji & Samoa,  met z'n vleugeltjes, en onstaat er een abrupte, totaal onverwachte verkoopgolf.
Plotsklaps ruilen institutionelen en privé mensen hun fonds-deelbewijzen voor harde cash.  
 
De enige manier waarop die fondsbeheerders genoeg cash kunnen vinden, is door onderliggende aandelen te verkopen. De "goede" samen met de "slechte".  
 Dit gebeurt dan nog op krak hetzelfde moment dat ook individuele bezitters, HFt traders en hedge funds precies ook margin calls tegenkomen en aan het verkopen slaan. 
 
Alles zakt, sommige goede business'en zakken minder dan de gehele markt, andere veel meer.  
Mensen die tot verkoop gedwongen worden, hebben nu eenmaal niet de keuze om te discrimineren- hun broker regelt automatisch de verkoop voor hen.
Erger nog, tijdens de -20% correctie in 2011, waren het de meest liquide "blue chip" aandelen die het snelst door hedge funds verkocht werden, en wier koersen de heftigste klappen kregen - samen met het rendement van de zogenaamde "value funds".  
 
Als je als kleine belegger op voorhand de interessante firma's vastgelegd hebt, kan je deze inefficiëntie uitbuiten. 
 
Zoek de goede business'en uit en koop degene die na een crash minstens evenveel gezakt is dan de markt.
 
 Wie weet er nog dat je amper 4 jaar geleden voor aandelen Inbev kon intekenen @6 euro? 
Zes f*cking euro, voor de enige firma op de Brusselse beurs met een diepe moat?  Die nu 1,7 euro dividend betaalt?   Dat Inbev en het target Anheuser Bush een diepe moat hadden, was ook toen al ruimschoots bekend.
En toch, zes euro. Hoe efficiënt is dat? 
AB Inbev is met afstand het belangrijkste, grootste bedrijf op de Brusselse beurs.  Maar in de pers en op beleggersfora komt het minder aan bod dan dwergjes als pakweg Bekaert of Thrombogenics.  
Dan verliest men in paniektoestand wel eens alle perspectief en het Noorden.
 
Maar de inefficiëntie uitbuiten, vereist een contraire geest. 
 
Die heb je, of die heb je niet.
 
Oh ja.  Cash is ook handig.
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten