donderdag 13 juni 2013

london calling?

 
Ik ben als een kip aan het broeden op beleggingen in de UK.  Enfin, eerder als een koe, herkauwen en herkauwen.  Maar de ponden blijven vooralsnog op zak.
 
 
 
In m'n schaduwlijst  noteren enkele firma's de in London beursgenoteerd zijn, en die momenteel aan het dalen zijn. Mijn overpeinzingen:
 
 
Allereerst een speeltje van een oligarch: Ferrexpo.  Ligt al enige tijd op de radar. Mega volatiele ijzererts firma (of iets in den aard), maar vandaag 42% goedkoper (in ponden) dan bij opname in m'n lijst. 
 
Verdere mogelijkheden:
 
 
Glencore Xtrata,  slimme jongens in een goeie trading business die echter in een rotte mining business gestapt zijn.  Aandeel wordt almaar goedkoper.   Zoals Buffet pleegt te zeggen, "Als een goed management een slechte business overneemt, blijft meestal de reputatie van de slechte business overeind".    Is al een kwart van de koers.   
Nice.
 
 
Stanchart,  voordeel: niks met Europa en zo te maken. nadelen:1)  het is een bank. 2) unlimited exposure tot China & omgeving. Wellicht binnenkort veel meer provisie nodig voor nonperforming loans.  Laat maar zakken, die handel.  Ik hou wel van hun business in Afrika
 
 
Camellia,  een mega-snobistisch upper class postzegelverzamel clubje dat teert op tienduizenden hectaren plantage en gebouwen uit koloniale tijden, en vooral op de relatief hoge thee prijs. 
 Heeft veel meer assets dan in de boeken staat, naar 't schijnt, maar het managment is te lui of te incompetent om waarde/huur te realizeren uit die gratis bezittingen zoals gronden en gebouwen. 
Bijgevolg veel minder free cash flow dan eigenlijk verwacht.  
Bij een record theeprijs valt dat allemaal tussen de plooien, maar als thee dezelfde weg opgaat als koffie -and why not? -   is Camellia momenteel te duur.  
En mocht de aanbouw van thee lucratief blijven, in tegenstelling tot arabica plantages,  kunnen er zonder biologisch of landbouwkundig probleem honderdduizenden hectare thee bijgeplant worden, alleen al in de Rift Valley in Kenya, Tanzania en/of Uganda.  Plaats genoeg.
De gelovigen in het Maltus sofisme dat landbouwprodukten altijd duurder moeten worden, hebben de empirische data niet mee. Tja,  fooled by randomness....
 

Het Ladbrokes aandeel noteert ook goedkoper ondertussen. Mijn mening is bekend
 
 
Let's wait and see.
 
Disclosure: none
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten