vrijdag 26 juli 2013

hoofdpijn

eerst even lachen en toch wat bijleren.
 
 
Vanwaar de hoofdpijn?  Te weinig slaap, en teveel alcohol.
 
 
En extra pijnscheuten als ik de financiën van Tessenderlo Chemie bekijk.
 
Ik snap er niks van, ik zie een heel erg wisselvallige business, voornamelijk een slechte business,  afnemende boekwaarde, verliezen, zelden een positieve free cash flow, en heel wat schulden, oude en nieuwe.
 
Vanmorgen heb ik bijgeleerd dat de Franse staat de firma controleert, dat verklaart natuurlijk al waarom het management op niks trekt en men liever kapitaal vernietigt dan opbouwt.
Dividend wordt vooral betaald uit nieuwe schulden. Sjonge.
 
 
 
En nu neemt Luc Tack dus de zaak over.
 
 
if history is a guide, dat zou betekenen dat:
 
-er zwaar bespaard zal worden op algemene kosten, sales & administratie - bij Picanol zijn die in de loop der jaren gehalveerd.
- alle brol afstoten, verkopen, sluiten (ik vrees dat er veeel brol is).
- Schulden afbouwen, eigen vermogen opbouwen en het kapitaal bijhouden ipv dividendbetalingen die het bedrijf zich niet kan veroorloven.
 
Kortom, een private equity scenario doch zonder de financiële uitholling. En wellicht meer fondsen voor onderzoek en ontwikkeling, een eerder pover postje totnogtoe.
 
En hopelijk, in tegenstelling tot de holle persberichten over "Vlaamsche verankering", geen compassie met de brol en de heilige huisjes, of  ze nu in Vlaanderen liggen of niet. 
 
 
Soit, ik zou m'n centen zelf niet in dit vehikel steken.  Tack krijgt een controlerend belang, dat verandert de zaak, gezien hij het mismanagement kan aanpakken. Of tenminste, hij kan het toch proberen. 
 
 
En wat opvalt, Tack is zijn holding aan het opbouwen volgens een welgekend scenario. Begonnen met een textile mill, dan een weefgetouwenmaker,  verder PSI, Melotte, ... en nu Tessenderlo.   
En net zoals die beroemde amerikaan met z'n textile mill, betaalt de holding geen dividend, maar zoekt hij naar manieren om de cash in de holding profitabeler te investeren.
Laat ons hopen dat Tack even succesvol is.
 
 
Disclosure: Long PIC 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten