maandag 22 juli 2013

in vrije val

 
Enige tijd geleden beschreef ik m'n ergernis over de manke kapitaal allocatie skills van het Mobistar management: 
 
"Mobistar/france telecom.  Aan huidige koersen moet Mobistar toch haar kapitaal allocatie eens herbekijken.......   Als ze aankondigen zowel dividend en payout ratio te verminderen, kunnen ze van de erop volgende extra koersval gebruik/misbruik maken om de aandeelhouders een plezier te doen met inkoop van eigen aandelen. De payout kunnen ze daarna weer optrekken. 
Self serving bias gallore! "
 
 
 
Ondertussen hebben ze hun kapitaal allocatie herbekeken. En hoe! Eerst hun payout ratio stevig verminderd, en nu nogmaals stevig verminderd, naar 0%.  
 
Keurig, misschien een beetje te laat. Als ze dit enkele maanden eerder hadden gedaan, stond er 100m euro broodnodige cash meer op hun balans. 
 
De behoeften zijn immers enorm veranderd, er is wellicht de eerstvolgende jaren helemaal geen free cash flow meer, omdat alle cash flow nodig is voor de modernisering van het netwerk.
 
 
Men heeft jarenlang het oude netwerk en de zalige oude regels uitgemolken & de free cash doorgesluisd naar de aandeelhouders.
 
Nu moet er echter geïnvesteerd worden, terwijl de regulator minder winst toelaat, dus moet je heel gierig met de cash omgaan, saneren waar het kan.
Uitkeren aan de aandeelhouder is momenteel dom in welke vorm dan ook.  
 
Het beleid stoort me dus niet meer, op 1 voorwaarde: niet teveel schulden aangaan (en da's de zwakte van het frans management, kijk maar naar het moederbedrijf..). 
 
 
 
Iedereen die mobistar in bezit  had omwille van het vette dividend, heeft ze vandaag gedumpt:  keurig.  
Van de coupon verslaafden zijn we dus vanaf.   Met als bonus dat ze een buy high, sell low strategie volgden.
 
 
En zodus kan men momenteel mobb aandelen inslaan aan 11 euro of zoiets.   
 
Da's nog het keurigst van al.   Hopelijk blijft de solden lang duren en komen er nog supersolden. Want het ziet er value averaging gewijs naar uit dat ik in augustus wat dien te shoppen.
 
 
Trouwens, Mr. Market lijkt ook niet te spreken over Microsoft. Omdat de cijfers goed waren, zonder extra's?  
Goede timing, want de koopkracht van m'n euro's is aan het toenemen. 
 
 
 
Disclosure:  Long MOBB, MSFT
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten