maandag 5 augustus 2013

64+ for life

 
Een maand of twee geleden, hadden ze bij De Tijd een grote ontdekking gedaan: maandelijks voor hetzelfde bedrag investeren, levert normaalgezien op lange termijn een hoger rendement.
 
Dollar cost averaging dus, 64 jaar nadat Graham dat al eens ergens opschreef. 
 
Afgelopen weekend was het de beurt aan die andere kwaliteitskrant, De Standaard, met een iets simplistischere boodschap, die echter op hetzelfde neerkwam.
Alleen, er werden fondsen gepromoot, ttz. als 'normaal' beschouwd, die 2% instapkosten aanrekenen.  
Nu, ik vind dt niet normaal, ik vind het van de pot gerukt.
 
Over veel goedkopere  ETF's,  zonder 2% haircut, echter geen woord.   
 
Dan vraag ik me toch af wat het nut van dergelijk artikel is.  Enerzijds lezers wat bijleren, doch tegelijk dom genoeg houden?
 
Trouwens, DCA werkt niet altijd beter dan lump sum investing.  Het werkt vooral goed in markten die vrolijk diep vallen en even vrolijk weer opklimmen en dan nieuwe toppen scheren. Maar er zijn ook scenario's denkbaar die DCA pijn doen.
Doch dat zal te moeilijk zijn voor een kwaliteitsartikel.
 
****************************************************************************************************************************
 
In De Tijd hadden ze een andere strategie. Dividend for life of iets dergelijks.  12 Belgische bedrijven zodat je elke maand van het jaar voor 1000euro couponnetjes kon knippen (netto).
Die obsessie van de Vlaming met couponnetjes is al zo groot, dan gaat De Tijd de verslaving nog wat voeden.
En gezien er disproportioneel veel vastgoed dinges  inzaten, werd ook nog de vlaamsche immo verslaving gevoed. Twee vliegen in 1 klap.
 
Jammer dat er niet uitgelegd werd dat het een mooie denkoefening is, doch als beleggings-strategie gewoon niet deugt. 
Je spant de kar voor het paard: een dividend stroom kan een gevolg zijn van een goede investering, het mag echter niet de oorzaak van of de reden voor die investering zijn.
 
want...:
Je mist de beste bedrijven, bedrijven die hun free cash flow intern aan een hoge ROIC kunnen herinvesteren.  Berkshire Hathaway, anyone?
Je focust je geografisch enkel op België vanwege de dubbele dividend taxatie van buitenlandse firma's. Automatisch beperk je je ook tot euro's. 
Je concentreert wellicht te veel op 1 of 2 sectoren, vastgoed bv. , en krijgt dus te weinig diversificatie. 
Je herleidt de analyse van een firma tot 1 gegeven, en dan nog tot het minst relevante in het kapitaal allocatie vraagstuk. Je verkiest  een dividendbetalend bedrijf zonder free cash boven een free cash flow machine zonder dividend. 
Dividend kan geschrapt worden. Schijnt ook af en toe voor te komen.
 
Erg jammer dat een krant voor de zogezegd geïnformeerde belegger daar niet op wijst.   De deadline om de gazet te vullen, zal erg kort geweest zijn.
 
  
Nu ja, in het land der blinden,...
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten