vrijdag 2 augustus 2013

geruisloos houden

Ik had het niet gemerkt, maar stel het nu vast : een derde aandeel in de portfolio heeft de +100%  overschreden.   Na de weefgetouwen in Ieper (PIC) en de vrouwenblaadjes uit Des Moines, Iowa (MDP),
is het nu de beurt aan het  wapentuig van RTN.
Grotendeel koerswinst, een deeltje dollar appreciatie. 
Het bedrijf is trouwens nog steeds een greenblatt stock, en verandert eigenlijk bijzonder weinig.  Omzet stabiel, winst constant, met  jarenlang ongeveer 1,5miljard dollar free cash flow.
Er was een tijd dat je het kon oppikken aan 7 keer de winst,  nu moet je 12 keer betalen (voor dezelfde winst).  Efficient toch, die markt? 
 het omgekeerde komt ook voor, ook in m'n portfolio, wellicht tot groot jolijt van heel wat coinflippers.
De winsten halveren, that's life,  doch ooit betaalde men voor een aandeel  meer dan 10-15 keer de jaarwinst, nu minder dan  5 keer,   bijgevolg halveerde de koers opnieuw en opnieuw en ... 
  
De grootste "return driver" bij Mobistar ligt dus momenteel niet in hogere absolute winsten of cash flows, maar in het terugkeren naar een ietwat normalere k/w verhouding. 
Uiteraard kan een lage k/w verhouding erg lang aanhouden, de weefgetouwen uit Ieper stonden lange tijd aan een K/W van 3 en een koers die vasthing tussen 10.20 en 10.80 euro  
Toen moest ook echt niemand ervan weten, veel te cyclish, instortende markten, you name it.  Nu krijgt het pagina's in De Tijd, met citaten over standbeelden voor de CEO.  
De experten van "De Belegger", vonden het pas koopwaardig onder de 10Euro, dat vond ik toen een bijzonder grappige "waardering".  
Sindsdien is m'n respect voor het blaadje niet toegenomen.. 
Een "de belegger" tip voor 2012 was trouwens  "Tessenderlo"    :-) 
Enfin, het voordeel blijft :  het max. verlies =  -100%, maar geen limiet op de  max. winst. 
Daarom loont geduldig, geruisloos kopen, gespreid bijkopen en bijhouden.
And some gifts just keep on giving. 
Disclosure: long PIC, MDP, RTN, MOBB