vrijdag 9 augustus 2013

time

 
Compound interest werd door een beroemd wetenschapper wel eens de sterkste kracht in het universum genoemd.
 
Belangrijkst is echter tijd, zeker nu.  De eerste jaren gebeurt er amper iets, na 20 jaar begint het goed te lopen, en nog 20 jaar later is het echt een feest.
 
 
Het is bijgevolg  een voordeel om vroeg te beginnen. 
 
En welk beter begin is denkbaar dan de geboorte?
 
Daarom openen veel ouders en/of grootouders een "spaarboek" voor de jongste aanwinst in de familie.   Ook ik.
 
Als men consequent alle inkomsten voor de baby (premies, kindergeld, belastingvoordeel, cadeau's, ...) op die rekening zet, komt er  een mooi kapitaal bij mekaar, waarop de samengestelde interest kan werken.  
 
Helaas redeneren de meeste mensen zo niet, velen uit noodzaak, maar ook zij die het zich makkelijk zouden kunnen veroorloven.
 
 
In tijden van financiële repressie, zoals we die vandaag beleven, is het m.i. niet  optimaal om alles op een spaarboek te laten staan, zodus heb ik van in 't begin 2/3 belegd, 1/3 cash. 
Met in het achterhoofd die cash in te zetten wanneer aandelenmarkten onpopulair zijn. 
 
 
Echter, waar ik van sta te kijken,  de peuter, niet eens rijp voor de kleuterklas, heeft al twee keer zoveel kapitaal dan ikzelf op m'n 23ste (hetgeen m'n eigen spaargeld was van vakantiewerk...). 
 
 
Bovenop de ruime financiële voorsprong, heeft ie van nature een overvloed aan de belangrijkste grondstof: TIJD.
 
Het bijkomend voordeel is het ezelsbruggetje voor mezelf om een lange termijn perspectief te behouden en niet beginnen te (coin-) flippen.
 
 
Eigenlijk is het zo klaar als pompwater, maar als je er allemaal zelf moet op komen,  is er wellicht al  heel wat tijd vergaan.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten