maandag 30 september 2013

vanalles


Vandaag in de Financial Times, een bijlage over investeren in Tanzania.

Dat land heeft een enorm potentieel, zowel qua hard commodities als soft commodities, van aardgas tot goud tot snijbloemen.

Echter, 1 groot probleem: een communistische regering, die ziedend van afgunst elke winstgevende onderneming kapot maakt, en bijgevolg enkel extractive institutions kent. 

Er stond een prachtige anekdote in de FT, over een nieuwe, rendabele luchtverbinding om fruit en bloemen naar Europa te transporteren.  Een doorn in het oog van de communisten, dus lapten ze er zoveel nieuwe taksen op, dat de lijn verlies maakte en moest gesloten worden.   Als het fictie zou zijn, niemand zou je geloven.

Een prachtvoorbeeld van hoe de Tanzaniaanse regering haar eigen boeren kloot, vind je hier: http://www.theeastafrican.co.ke/business/-/2560/593162/-/5y59l6z/-/index.html
Boeren verbieden hun melk te verkopen aan de enig mogelijke melkerij...


Begin er maar aan, investeren in zo'n debiel bestuurd land.

Volledig allergisch voor elke vorm van handel. Doen in hun broek als de Kenyanen wat willen verkopen of aankopen in hun land.


En zo'n regering is dan de lieveling van de donorlanden.  Nicht zu fassen. 


De sleutel tot ontwikkeling zijn stijgende inkomens, en een inkomen kan pas echt stijgen als de werknemers produktiever worden.  Voor dergelijke landen mag je alvast beginnen met basisinfrastructuur, electriciteit en wegen.  Uiteraard geen prioriteit voor de de communisten.

Hun goudmijnen zijn amper rendabel, gezien de hele zooi draait op eigen generatoren. Komt nauwelijks stroom door de nationale grid, en wat erdoor komt, is volledig onbetrouwbaar.
Tja.

Er zal nog veel water in Lake Victoria vloeien vooraleer Tanzania een "middle income" country wordt.
Ze groeien wel met 7% per jaar, maar ze komen van ver, en die groei wordt volledig verkwanseld.

***********************************************************************************************************


Nog opvallend, Il Cavaliere takes Italy for a ride,  en de euro bougeert niet. @1.35 
Toch verbazingwekkend, nietwaar,  een enorm belangrijk euroland (propvol schulden)  wordt opnieuw onbestuurbaar, en de munt blijft hangen.
Stel u voor wat de koers van een vrije Lira zou doen met Silvio & co...

En in feite gebeurt iets vergelijkbaar in de USA.  Politieke deadlock, en als er niet rap een akkoord komt, sluiten morgen heel wat regeringsdiensten hun poorten.  Aan de finaniciĆ«le markten merk je echter helemaal niks. 
Bizar.

***********************************************************************************************************

 
Felix Salmon herinnert ons aan de hoofdzaak. Genoeg sparen is belangrijker dan toprendementen halen.   Hij heeft liever dertig jaar bull market vooraleer ie met pensioen gaat, ik verkies 30 jaar bear market.  Helaas hebben we geen van beide te kiezen.

Komt wellicht omdat ik net "tap dancing to work" gelezen heb.  Prachtboek, met zelfs een selectie van de allerbeste brieven van Buffett.  Ik heb m'n exemplaar van de the essays of Warren Buffet uitgeleend (weet niet meer aan wie), dus het is best fijn om 1 en ander onverwachts te mogen herlezen.

Nu vollop aan het genieten van Damn Right, over Munger.

*************************************************************************************************************

niet te missen, al leidt het in mijn geval wel tot tunnelvisie en een enorme opstoot aan confirmation bias. 

Hopelijk houdt ie z'n mond over goud en de austrian school, maar dat zal moeilijk zijn, want waar het hart van vol is, ....

***************************************************************************************************************

volgens de Tijd zijn de harten der analisten gevuld met de strapatsen van AvH en CFE.  Mij laat het allemaal volledig koud.   CFE en hun bagger vormen een slechte business, die meer cash opslorpt dan het afwerpt.  Tenzij de grote drie een kartel zouden gaan vormen ipv elkaar te beconcurreren.   Echter, zelfs zo'n kartel zou niet lang standhouden, gezien het enige wat een externe concurrent moet doen om het te breken, is enkele grote schepen laten bouwen.
 Graven en zand transporteren, kan tenslotte iedereen die ooit op een strand gespeeld heeft.
 
**************************************************************************************************************

Geen opmerkingen:

Een reactie posten