donderdag 24 oktober 2013

baywa


We gaan de boer op, en werpen onze blik op 1 van de moeilijker analyseerbare landbouw-gerelateerde bedrijven,  Baywa AG.

Staat al lang op m'n schaduwlijst, spurtte meteen 30% omhoog, maar is nadien niet veel meer bewogen.

Wat is Baywa?  Kort samengevat: best te vergelijken met de boerenbond/aveve in Vlaanderen, maar dan in Bayern, en in privé handen. 
Alles wat met land- en tuinbouw te maken heeft, kleinhandel en groothandel, van een zakje potgrond tot maaidorsers en melkrobot, ge kunt het bij hen kopen.  Ze baten ook nog tankstations uit, en zitten wereldwijd in de handel met landbouwprodukten.
Ze verkopen enorm veel, een omzet van vele miljarden euro's, met flinterdunne marges. Volgens google finance een price/sales ratio van 0,07  (nul komma nul zeven). 

Hebben zij een moat? 
Volgens de naakte cijfers, nee. 
Volgens mij, in hun core business, ja. Ze zijn gewoon kind aan huis bij de meest conservatieve klandizie die men zich kan voorstellen, boeren in Lederhosen.

En als je een Dutise  landbouwbeurs bezoekt, is de Baywa stand met grote afstand de meest professionele en best bezochte.  Die zet een concurrent niet zomaar opzij.

 Hun kataloog omvat gewoon ook alles, dus verder moet de klant eigenlijk niet zoeken.
Ook als fabrikant van landbouw-gerief doe je erg je best om met Baywa samen te werken, gezien hun netwerk en reputatie.

De cijfers dus.
De free cash flow is  inconsistent.  Maar dat kan volgens mij moeilijk anders omdat de firma de jongste jaren erg zwaar geïnvesteerd heeft, met vele grote overnames.  De omzet in heel 2008 was amper even groot dan de omzet over het eerste half jaar in 2013. Dus een verdubbeling in 5 jaar.
Als er dan free cash is, was die erg had nodig om de uitbreiding te helpen financieren.

Risico's zijn er ook genoeg. Ten eerste is het een patschwork van firma'tjes, een kat vindt er haar jongen niet in terug.
Lijkt me niet simpel om dit te managen.
Vele overnames, hoeveel lijken zitten er nog  in die kasten?  Overnames werden voornamelijk gefinancierd met schulden, een risico op zich.

Al zit er veel korte termijn schuld op de balans, wat inherent is aan soft commodity handelaars. De schulden zijn vaak gedekt door al verkochte (doch nog niet betaalde) handelswaar, dus wellicht onproblematisch.

Zijn er synergieën tussen al die overnames? geen idee.
Hoeveel van de EBIT is structureel, en hoeveel 1-malig?  Je moet geloven wat ze je vertellen.


Soit, het blijft koffiedik kijken.
Maar als je gelooft dat de landbouw een mooie toekomst heeft, denk ik dat Baywa op de eerste rij zal staan om ervan te profiteren.
De waardering is momenteel niet extreem,  k/w onder de 9 en anderhalve keer de boekwaarde.

Tja, die Duitse soft commodities, Baywa, Südzucker,  enz. ze laten me niet los.

disclosure: none
Geen opmerkingen:

Een reactie posten