donderdag 10 oktober 2013

grote olie

M'n pixel inkt is nog niet droog over Ladbrokes, en het spel noteert alweer dik 10% hoger. 
Da's dus de verkeerde richting, ik wil dat het zakt, zakt, en blijft zakken tot het een koopje wordt.

Helaas zijn er niet al veel koopjes meer,  ironisch genoeg zie ik meer relatief laag gewaardeerde firma's bij de big caps, dan bij de kleintjes (die zeker in de USA een geweldige sprint achter de rug hebben in de jongste maanden).


Neem nu m'n oude geliefde Koninklijke Olie,  beter bekend als Royal Dutch Shell.

In vergelijking met pakweg 5-7 jaar geleden heeft de firma veel meer assets, veel meer omzet, veel meer cash flow, hogere boekwaarde en een hoger dividend.
Het enige wat het niet heeft... een hogere aandelenkoers. 

Wat de firma wel heeft, is een hoop gezeik van analisten en andere coinflippers over het "ontbreken" van free cash flow, en dat ze zodoende geld moeten gaan lenen voor hun dividend.

Bullshit. 

De capex is inderdaad wreed hoog, maar dat is geen "maintenance" capex, RDS investeert aan een ongelooflijk hoog tempo in nieuwe projecten, elk met een enorm lange looptijd, projecten die de cashflow in de toekomst zullen vergroten. Hooguit de helft lijkt me maintenance (kijk bv. naar de depreciatie om een ruw idee te krijgen). Natuurlijk zijn niet alle projecten winnende loterij ticketjes, maar doorheen de levenscyclus  werpen die gemiddeld wel een heleboel cash af.

 Aandeelhouders zouden content moeten zijn dat zo'n grote firma de cash kan herinvesteren met een redelijk rendement (enfin, dat verwacht ik toch), en de aandeelhouder effektief rijker wordt zonder dat de staat mee mag eten.

Bovendien, zelfs al zou alles maintenance capex zijn, dan schiet er jaarlijks nog dik 10 miljard euro FCF over, en daarmee heb je nog steeds een FCF yield van 5%. 
Meer correct lijkt me dat de echte FCF ergens ten noorden van 10% hangt.

De lage verwachting en bijhorende waardering mondt ook uit in een ongelooflijke  EBIT/EV  : dik 20%!
Quasi een magicformula stock!

Als dit aandeel blijft zakken, wordt het al snel een no brainer.

Wat me momenteel nog tegenhoudt, is de hoge olieprijs. Ik koop liever olie in het putje van de cyclus, niet op het plateau waar de prijs nu vasthangt. Anderzijds is RDS zwaar ingestapt in gas projecten, waar de prijzen momenteel gene vette zijn.

 't is wikken en wegen.

Disclosure: none, yet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten