donderdag 24 oktober 2013

Lucht, gebakken

Waar ik al lang zit op te azen, is de markt voor zogenaamde luxe artikelen.

Het is een geweldige business, je maakt iets voor enkele centjes, je huurt een duur pand in een grote stad, en je verkoopt de brol voor duizenden euros. En doet alsof.  De kleren van de keizer in 't echt, maar zonder jongetje dat het feest verbrodt.

Wie koopt dat? 

Vooral domme dames die denken dat ze daarmee doen zoals de rijken op aarde.  Verkeerdelijk, trouwens, zij die veel geld hebben, vinden het nogal dom en vulgair om met zulke tasjes met merknamen op rond te lopen.  Tenzij het merken zijn die enkel the inner circle kent of kan kopen.

 En als er iets is waar men in bepaalde kringen de pest aan heeft, is het wel om dom over te komen.   

Maar als de koper enkel illusies en desillusies rijker is, is de verkoper gewoon echt monetair veel rijker.  Dus ligt het voor de hand welke kant te kiezen...

Gelukkig kan je op de beurs van meegenieten van deze gebakken lucht business.  En er zijn naar t schijnt meer dan een miljard chinezen die allemaal willen tonen dat ze rijk zijn - to be rich, is glorious.  Marxisme heeft van die unintended consequences, ni te geloven. 

Enfin, welke firma's? 

Direct in CH , Richemont , erg duur momenteel.
In FR, LVMH,  nauwelijks gestegen de afgelopen twee jaar.

In the USA, indirect: coach inc , wat een Greenblatt stock is en in (vandaag erg goedkope) dollars noteert.  Meer dan een miljard dollar free cash, en een Enterprise value van 12miljard.  Niet super goedkoop, maar voor de sector erg aantrekkelijk. De kapitaal allocatie is ook beter geworden de jongste jaren, met minder inkoop eigen aandelen en meer dividend. Keurig.

Het jeukt, 't is dat ik niks moet bijkopen momenteel. 

Disclosure: none