maandag 11 november 2013

split


Titel van de FT vandaag,  de split in het bestuur van de ECB.

Zoals Wolfgang Münchau enkele bladzijden verder argumenteerde,  zal er wat aangemodderd worden, in de hoop dat op lange termijn alles beter wordt.

Volgens mijn monetair "Halbwissen" stevenen we af op deflatie, omdat je aan de Duitse massa (en de rest van de noordelijke staten) nooit uitgelegd krijgt dat geld niet door de centrale bank gemaakt wordt, maar voor 95% door commerciele banken. 

Elk krediet dat een bank verleent, brengt vers geld in omloop, het geldvolume neemt met evenveel toe.   De inflatoire druk neemt toe, als alle banken netto nieuwe kredieten verlenen.  
Wordt de lening terugbetaald, verdwijnt het geld weer (dat is het stukje dat goudkevers nooit snappen).
Wordt er dan niet opnieuw uitgeleend, maw. wordt de lening niet doorgerold, neemt het totale geldvolume af.  De deflatoire druk neemt toe, als alle banken dat doen. 

We zijn al lang in het tweede geval.  In het begin van de crisis hadden de Europese banken ca. 52000miljard aan kredieten uitstaan (=assets).   Daar zijn er al een paar duizend af - waarbij de centrale bank in mindere mate kon tegensturen, met hun LTRO. 
 En er zullen nog wel een paar duizend miljard af moeten, of zelfs meer als de kapitaalratio's van de banken drastisch omhoog moeten.  
Terwijl de ECB dit verdwijnend geldvolume niet zal mogen opvangen.

Eigenlijk was er verrassend weinig inflatie in de jaren voor de crisis, nu duurt het verrassend lang voordat de disinflatie of deflatie opsteekt. 

De Duitsers zullen echter nooit toelaten dat de ECB het M3 geldvolume constant houdt door direct geld te drukken.  Nein nein nein.
 Uit misplaatste angst voor hyperinflatie,  misplaatst omdat niemand hen durft te vertellen dat we onder fractional reserve banking werken, niet onder de goudstandaard van de jaren '20. 
Dat de taak van de centrale bank daardoor ingrijpend veranderd is, who cares? 

Ze dwingen nu de PIGS tot interne devaluatie, en dat bij mensen die verslaafd waren aan indexatie en inflatie (en devaluatie doping),  die blijven dat niet pikken.  

Ondertussen geven banken in het zuiden geen kredieten meer, en honderden kleine en grote bedrijven obligaties uit waarop particulieren intekenen.  Het opgehaalde geld wordt gebruikt om bankkredieten terug te betalen, dwz. dat geld verdwijnt. De twee samen=   deflatoire druk. 

In Japan leverde dat zombie banken en bedrijven op, en noemde met het een balance sheet recession.  
Zolang de duitsers de toon aangeven, zie ik niet hoe de Eurozone hieraan kan ontsnappen. 

Via de wisselkoers werken, lijkt onwaarschijnlijk, gezien iedereen tegelijk goedkoper wil worden - zelfs de Zwitsers.  Bovendien, het is symptoombestrijding, het pakt de onderliggende, structurele oorzaken niet aan.

Terwijl de hele Europese industrie zich over de nutteloos hoge energieprijzen beklaagt,  sprak Draghi over de "Threat of lower energy prices"!! Lagere energieprijzen en bijhorende koopkracht stijging voor de bevolking, vormen nu een bedreiging voor de centrale bank.... 
   Tekenend voor heel de absurde situatie. 

Eigenlijk tijdverlies om erover na te denken, want het zal toch allemaal anders lopen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Altria Group, al vaak dood verklaard, doch 't zal alweer niet voor vandaag zijn: 
EPS verdubbeld in Q3 tot 0,70USD. 

Stijgende omzet en zelfs stijgende marges.  Plus, stevige kostenbesparingen zijn onderweg.   
Na dividend en inkoop eigen aandelen, schiet er zelfs nog geld over. 

En het beste nieuws, de prijs van een aandeel zakt zelfs lichtjes.  
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 
long MO 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten