zondag 24 november 2013

Zonnig


Second level thinking, het is het allerbelangrijkst volgens Howard Marks, doch bijzonder moeilijk voor de meeste medemensen. 

Een thema waar dit gebrek op diverse manieren pijnlijk duidelijk wordt, is de energie voorziening.  
Een heleboel regeringen beslisten om de wereld te gaan redden met een  grote subsidiekraan.  Echter, de subsidiekraan is beperkt tot het eerste level,  zonne- en windenergie wordt direct gesteund. 
The economist noemde de hoogte van de subsidies trouwens  "raving mad".  

Wel goed gelachen toen ik vernam dat in Belgie die subsidies volledig betaald werden door de verbruiker, een keiharde regressieve tax, dus veel zwaarder voor de laagste inkomens (=het stampubliek van degene die het besliste!)  terwijl de burgerij lekker de cash incasseerde voor die lelijke dingen op hun daken.  
Een mooiere second level boemerang is nauwelijks denkbaar voor een sos. 

Een belangrijker second level is echter het besef dat de direkte investering in wind en zon  slechts een derde tot de helft van het verhaal vertelt.  Je moet tegelijk minstens evenveel geld investering in reserve-capaciteit (meestal gas-centrales omdat die heel snel kunnen worden opgestart) en vooral in extra hoogspanningsleidingen en zogenaamd "slimme" netwerken. 

Plus, wat het tweede level kenmerkt, is het grote verschil tussen een gemiddelde dag en een extreme. Om aan de "gemiddelde" vraag te voldoen, zal er niet rap een probleem zijn,  maar het gemiddelde is niet relevant, het zijn de erg zeldzame pieken die belangrijk zijn. 
Je hebt nl. weinig aan de wetenschap dat er 50 weken geen probleem is, maar de 2 koudste weken van het jaar, zal je het met een generator, of met kaarslicht  en een houtstoof moeten doen.
Het is als een airbag die 364 dagen van het jaar perfect werkte, behalve die ene dag toen je een zwaar ongeval had en hem nodig had. D

Uiteraard is deze realiteit veel te technisch, veel te complex en veel te duur voor de politici (en je kan geen stemmen winnen met subsidies voor gascentrales en hoogspanningslijnen), dus gebeurt er niks op dit second level.    

Dus worden de verlieslatende centrales van het net gehaald, en komen er geen extra slimme netwerken bij. 

Het probleem, dat men kan zien aankomen, zal zich zo onvermijdelijk manifesteren. 

En ik wil best wedden dat dan de zwarte piet niet doorgeschoven wordt naar kortzichtige politici.  Maar wel naar de energievoorzieners, die toch enkel op woekerwinst uit zijn.
En natuurlijk zal ook de klimaatverandering wel de mede oorzaak zijn. 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Nu we het toch over zondebokken hebben.

Bij de vlaamse nepliberalen gaan ze volgens de gazetten "niemand laten vallen". 
Behalve dan de lui die ze met plezier deporteren naar vakantieparadijs Afghanistan. 

Het levert "populariteit" op, dus zal het wel goed zijn...

"History does not repeat itself, but it does rhyme." (Mark Twain)

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten