maandag 2 december 2013

verkeerde vraag


Een gekend promotie truukje is het geven van korting.

Omdat men erachter gekomen is dat mensen veeleer kijken naar de maximale korting dan naar de totale kost in vergelijking tot een evenwaardig alternatief.


Voor een busje shampoo met rozegeur is het relatief makkelijk, dat het identieke wit produkt van 1, 29euro een betere koop is dan het merkproduct van 4,99 euro, zelfs na aftrek van de kortingbon van 2 euro. 
Iets moeilijker, 2 busjes voor de prijs van 1  (=4,99euro) ?


Nog moeilijker wordt het als het om nieuwe auto's gaat. Da's altijd 1 van de slechtste investeringen die je kan maken, maar toch zijn er heel wat lui apetrots dat ze 20% korting kregen op hun nieuwe duitse premium voituur.  Ze zijn wel 40K euro armer maar hebben gevoelsmatig 10K "bespaard".

Terwijl ze voor 10K zonder twijfel een tweedehands vinden die al hun vervoersnoden ruimschoots dekt.
Nog vele truukjes hebben betrekking op de grote korting via de "gratis" financiering, enz enz.Het allermoeilijkst wordt het als de staat korting begint te geven. Hetzij subsidies, hetzij korting op je belastingen.  Dan wordt het aanbod onweerstaanbaar, want oh zo lucratief.

Zo vragen lui op fora zich af wat de "optimale" hypotheek is om maximaal van de woonbonus te genieten.
Ze vragen zich dus af wat de maximale korting gaat zijn op hun aankoop, omdat je in het knotsgekke platte land ook kapitaal-aflossingen  kan aftrekken van je inkomsten - zo rijk is deze staat!!

Maar da's de verkeerde vraag, net als bij de shampoo moet je je afvragen, wat is uiteindelijk het goedkoopste dak boven m'n hoofd? Dus je moet de vergelijken met  een evenwaardig alternatief...

Ben ik het beste af om een residentie te verwerven met een koerswinst verhouding van pakweg 25-30, wat ik niet in de tijd gespreid kan aankopen en met transactiekosten ten belope van 10-15%- ...als ik daarmee 16K "korting" krijg op m'n lening...?

Of neem ik de andere kant van de deal,  bel de huisbaas op als het dak lekt en zoek investeringen waar de odds meer in my favour zijn??


Zo wonen wereldwijd ongelooflijk vele mensen in een veel te duur huis met een veel te zware lening, omdat ze de rente kunnen aftrekken van hun belastingen.
Men denkt dat dat goedkoper is, omdat men de korting ziet, maar niet de veel grotere kapitaal-vernietiging die minder voelbaar is.De juiste vragen stellen, is niet onbelangrijk in het leven.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten