maandag 16 december 2013

wild plan

Denkoefening: Stel ik bezit een firma A die elk jaar 30 à 50 miljoen free cash afwerpt.
Mijn firma heeft ook een controlerend belang in een grotere firma B, die nu slecht draait, en elke dag wat goedkoper wordt. 
Maar ik geloof in de turnaround, sterker nog, ik bepaal de turnaround.  Korte termijn aandeelhouders vind ik prutsers.

Wat is de meest efficiente manier om m'n 30 ä 50 miljoen het best te laten renderen?

Makkelijkst zou zijn, preferred stock van B uitgeven en/of een converteerbare lening van B, en met A kopen.  Maar wellicht wettelijk onmogelijk wegens nogal grote schijn van belangenvermenging.
En niet lief t.o.v. van de langetermijn aandeelhouder van B.


Eerlijker is hetvolgende, het is zelfs geloofwaardig: een stevige kapitaalverhoging doorvoeren van firma B, aan een bradeerprijs.  Je weet immers dat het aandelenbezit verspreid is, én in handen van gefrustreerde couponnetjes knippers. 
Die gaan de prijs van de aandelen stevig zien zakken, en ipv een dividend zouden ze extra cash moeten dokken???   Yeah, right.

Velen gaan dus hun rechten op nieuwe aandelen  laten schieten, dumpen hun belang of verwateren,  waarbij die rechten spotgoedkoop kunnen opgeraapt worden door firma A. 

Zo komt op uiterste efficiënte wijze  een disproportioneel groot deel van B in handen van A, en is de cash goed belegd.


En als B uiteindelijk ook cash begint af te werpen, laat je B opnieuw eigen aandelen inkopen, zodat je belang elke dag nog  toeneemt.


En een bonus is  de tax zijde, niet onbelangrijk in een high tax omgeving. 
 Firma A kan (of moet) het oorspronkelijke  B stuk  boekhoudkundig afboeken tot aan de nieuwe marktprijs.
Een gigantisch boekhoudkundig verlies (non-cash) is het gevolg, en ipv belasting te betalen, blijft de cash mooi op de rekening staan. 


Ziedaar mijn wild plan voor Tack.


Disclosure: long PIC, en bovenstaande is 100% wishful thinking.

2 opmerkingen:

  1. waardevermindering op aandelen is niet fiscaal aftrekbaar, dus geen tax voordeel;-). Wel benieuwd of ze die gaan uitdrukken per 31/12, wat op een 'duurzame' waardevermindering zou wijzen.

    Nog altijd geen koper van TES trouwens?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ken de behandeling van holdings niet in België. Maar boekhoudkundig moet het mogelijk zijn om activa af te schrijven, of het nu depreciatie van vaste activa is, of amortisatie van bv. goodwill. En die afschrijvingen verminderen de EBIT en dus de te betalen tax.

    BeantwoordenVerwijderen