dinsdag 14 januari 2014

koppig


Wanneer men zo een financiële krant leest, irriteert me hoe er steeds de focus ligt op de uitkomsten, welke random noise kunnen zijn.  
En nooit op de gebruikte methode die wel beïnvloedbaar is.


Ik had dus dit weekend een beetje te doen met die meneer van het waardeplein.  Het waardeplein is long only, en zou een absolute return van amper 3,7% gehaald hebben. Dit in een jaar waarin de wereldmarkt veel duurder werd dan 3,7%.   "Snel, stook de pekketel heet, en slacht een gans!!"


Het kan verkeren.  Tot begin 2013 had het waardeplein kweetnihoeveel sterren bij morgenster terwijl Greenblatt 4 jaar lang of zo achterop boerde. Begin 2014 is het ineens omgekeerd. 


Terwijl beide methodes enigszins vergelijkbaar zijn, en in weze rationeel. (OK, ik hou niet van de vertelseltjes die Millecam verkoopt, en kennelijk gelooft, maar de posities zijn m.i. doordacht). De kosten die afgeroomd worden, zijn een andere kwestie. 


Een rationeel investeringsproces hanteren en niet opgeven na enkele weken tegenslag, heet blijkbaar in de gazet "koppig".   Zolang je geen beter, rationeler proces kent, lijkt het me eerder verstandig, maar wie ben ik.

 
Zoals eerder al gedacht, wellicht is die gazet uitsluitend bedoeld voor renteniers, die netto verkopers zijn van beleggingen.  

Want voor de niet-rentenier die beetje bij beetje moet bijkopen, doet het pijn dat alles van record naar record spurt. Elke dag wat minder waar voor je spaargeld. Hoera, wat een grand cru gevoel!


De tweede "koppige", was het quasi obligatie fonds van TV econooom Noels.  Je centen toevertrouwen aan een beroemde (in vlaanderen toch) econoom met een vage macro strategie in bonds zonder rente, is allesbehalve rationeel.  Daar kan ik moeilijk compassie mee hebben.


*********************************************************************************************

kleine terzijde, de discussie over Belgacom gelezen?  te hoge kostenstructuur, veel investeringen moeten ingehaald worden, teveel cash uitgekeerd. 
Er kunnen nog lijken uit de kast vallen, die cijfers van Belgacom hebben m.i. al lang een geurtje.
Ook hier gold:  veel dividend= goede uitkomst. Applaus op alle banken, doch niemand keek naar de methode, of hoe die uitkomst bereikt werkt...
 
***********************************************************************************************

Geen opmerkingen:

Een reactie posten