donderdag 9 januari 2014

luchtpost

In het gezegende jaar 2011 bleef het bedrijf Aeropostale (ARO) maandenlang bovenop de Greenblatt zeef liggen.  De firma had voordien hoge toppen (25-30$) geschoren, tonnen free cash afgeworpen, maar de koers viel tot op pakweg $10.
De heer Greenblatt himself gebruikte de firma wel eens als voorbeeld in zijn lessen aan de unief , of liet iemand de Aro case presenteren.  Notulen zijn wel ergens op tinternet te vinden.
Ze verkopen kleren, in eigen winkels, veelal aan meisjes en jongedames in the USA.  Soms loopt dat schitterend, soms zit alles tegen.  Vandaag zit alles tegen, over de jongste 9 maand hebben ze een negatieve FCF van 161.5m (terwijl ze aan het krimpen zijn!). 
Cash burning, and het brandt almaar sneller.   
Omzet stagneert, gross margins zakken en zakken,  algemene kosten doen het omgekeerde.  De laatste zijn al 7% meer vd omzet dan de eerste.   Deadly.  
Maar dat mismanagement is niet m'n punt.
M'n punt is de verschrikkelijke kapitaal allocatie. 
ARO heeft nog nooit een dividend betaald, maar als het free cash  heeft, koopt het eigen aandelen in. Hoe meer, hoe liever,  aan de koers van dag, whatever that may be.
Da's tax efficient voor de verkoper , akkoord.    Maar is het slim? Is het goed voor de LT aandeelhouder?  
   Ik heb het al eens geschreven, het is misschien slim aan koers X ,  maar nog maar half zo slim aan koers 2X  en  aan recordkoersen, begint het regelrecht dom te worden.
Volgens mij moet je iets kopen omdat het in totaal een goed idee is voor de firma.    Niet omdat het links of rechts een tax-voordeel oplevert voor iemand anders.
Kijk naar de 10 jaar grafiek van ARO, en ge ziet wat ik bedoel:  de koers staat ongeveer waar ze 10 jaar geleden al stond.  Geen dividend, dus rendement op 10 jaar :  nominaal 0% ,  reëel - xx % .  Om te janken.
Vandaag staat de handel aan $8.63 (total Marktcap $677,4m)  waarvan boekwaarde/aandeel $4.42. 
MAAR,  enkel de afgelopen 4 jaar en 9 maanden, heeft ARO  de gezegende som van 554,41 miljoen dollar (!!) uitgegeven aan netto 15.51m eigen aandelen (ze hebben er meer gekocht, maar wellicht ook veel weer als opties weggegeven).    Waavan $413m in de 24 maanden tot februari 2011.    Dus het meeste gekocht in precies die periode met recordkoersen!   Slechter timen=onmogelijk.
Da's meer dan een half miljard $ dat uitgekeerd werd aan de ex-aandeelhouders! 
De LT aandeelhouder uit 2004,  blijft na 10 jaar met volstrekt lege handen achter, al is een iets groter deel van het verlies...zijn deel. 
OK, het had erger gekund, ze hadden ook geld kunnen gaan lenen...
Stel dat die 554.41m  nog op de rekening stond en ze geen opties aan zichzelf hadden gegeven, dan was de boekwaarde vandaag  $901,28m , voor destijds 94m aandelen (ipv de 78,49m nu)   of meer dan $9,5/aandeel. All else equal, levert dat een koers op van pakweg $13.80.    +50% dus sinds 2004.   Geen vetpot, maar tenminste niet om te janken.
En wellicht meer dan $13,80, gezien ze dan vandaag een buffer van > $600m (+interesten) op de rekening hadden staan ipv. $ 60m,   de afgrond na een slecht jaar was dan een stuk minder ver af. 
Enfin, ze zijn de zaak aan het herorganiseren,  ze hakken zogezegd in de kosten en gaan de vele verlieslatende winkels sluiten.   Zij die erin geloven, 't is de moment. 
Contra: 't zijn dezelfde huurlingen aan het roer, en die graaien rijkelijk in de kas om zichzelf voor hun mismanagement te belonen, samen pakweg $10m/jaar, volgens Reuters.   
De schaamte voorbij.
***********************************************************************************************************************************************************************************************
Onze manager van het jaar is ene uit Zweden, haha.   Atlas Copco, effe gecheckt.  Goeie business,  moat ondanks cyclische sector.  
 Maar "fully valued" aan dik 20x de Free Cash Flow,  en kennelijk dalende omzet.     En z'n duurste vogels werken in België.   
Fortunately,  Di Rupo is on the case. 
Dus: het kan enkel beter worden. 
***********************************************
 disclosure: none
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten