dinsdag 29 april 2014

wijs plan


Een week of twee geleden besteedde de Financial Times een editoriaal met als titel iets in de trant van "Africa must invest its borrowings wisely". 
Het geleende geld niet opsouperen aan consumptie en andere prestige projecten, maar investeren in zaken die de productiviteit van de bevolking drastisch verhogen. In casu: basis infrastructuur zoals electriciteit, wegen, havens, enz.

Geen speld tussen te krijgen, ik zou het zelfs durven uitbreiden naar "Everyone must invest borrowings wisely".  


Ik had die dag tijd genoeg dus na het doornemen van de FT, bladerde ik in the Economist, en leerde daar dat de bureaucraten van de wereldbank het meest debiele plan uit hun geschiedenis (en da's een lat die heel hoog ligt!) hadden opgevat, namelijk het lenen van $90m aan het Oegandese Ministry of Health (MoH) om zogezegd te investeren in "maternal health".  

Nu, elke idioot weet dat dit MoH het meest inefficiënte, door en door corruptste orgaan van het land is (en die lat ligt ook hoog).  
Die $90m zullen van de eerste tot de laatste cent gepikt worden,  net zoals alle vorige steun (bv. de paar honderd miljoen grant van het "Global Fund tegen malaria" enkele jaren geleden). 

Natuurlijk heeft Oeganda door die bende fraudeurs (bovenop het  vreselijk slecht doordacht gezondheidssysteem) zware problemen met maternal health - ik ken persoonlijk veel te veel Oegandezen die baby's en vrouwen verloren hebben door dit falend systeem.   Maar dat is het gevolg van het wanbeleid en de fraude op alle niveaus, niet de oorzaak.  

Het laatste wat iemand met anderhalve werkende hersencel zou doen, is deze Ali Baba's geld geven. Da's een beloning voor hun diefstal, terwijl ze voor mijn part eerder aan de hoogste boom zouden moeten opgeknoopt worden.


Nu, het economist artikel ging erover dat de über-bureaucraat deze debiele lening gecanceld had!

Haleluja!! Het licht gezien?  Plots ingezien dat het geen verstandig plan kan zijn om $90m in een rovershol achter te laten? 

Nope, gecanceld omdat de über-bureaucraat de anti-gay wetten niet kan smaken.  Bizar.

Zoals the economist opmerkte: met dit soort politieke beslissingen gaat de wereldbank geen klanten overhouden - wat m.i. eerder een zegen zou zijn dan een vloek.
Behalve voor de riant levende burocraten zelve, die houden zichzelf veel te graag graag in stand. Dus dat geld zal wel vloeien, met enige vertraging en onder een nieuw project.Kleine anecdote terzijde:
Zelfs de Belgische ontwikkelings burocraten weten ondertussen dat je beter niks te maken hebt met het Oegandese MoH.   Enkele jaren geleden hadden de ambtenaren  van de Belgische Technische Cooperatie (BTC) het plan opgevat om uw belastinggeld wijs te investeren door via het MoH tientallen studiebeurzen te verlenen voor masters in public health e.d.    

Via het MoH hadden ze dus een paar honderd gratis aanvraagformulieren verdeeld, en die kwamen allen mooi ingevuld terug.   So far, so good. 

Enkelen kregen een studiebeurs, de meesten natuurlijk niet. 

And then the shit hit the fan.  Plots werden de amtenaren ter plaatse overspoeld met heel erg  boze afgewezen aanvragers, want deze hadden namelijk  veel geld betaald aan die vriendelijke meneer van het MoH voor die (gratis) formulieren,  omdat iedere aanvraag een studiebeurs in de VS of Europa  zou opleveren....   

:-)  


By the way,
als je wil weten hoe riant de expat burocraten leven in dergelijke landen, 1 adres: AirBnB!  Velen krijgen een grote villa of luxe-appartement betaald door hun werkgever,  en kunnen er niet aan weerstaan om het onderste uit de kan te halen ( fraude?) , en dus die panden verder te verhuren aan toeristen.
Dus, hoofstad van een derdewereldland intikken in Airbnb, en een aparte wereld gaat voor u open!
Ik noem het "komen kijken"! 

1 van mijn favorieten is deze uit Malawi:   six chalets in a paradise garden , "set in sixteen acres of lush landscaped gardens and boasts five 2/3 person chalets ".    

Als je voor de IFC werkt (toevallig heel wat te maken met de wereldbank), zijn 6,5 hectaren "lush gardens" in de stadrand, doodnormaal.  "Traveling a lot in US, Europe and Africa", is dat ook.
 
Met de doorsnee inwoner van dat land gaat het een stuk minder goed, althans volgens the economist .

Conclusie:  u weet nu tenminste  dat uw belastinggeld door de zelfverklaarde investment bankers wijs geïnvesteerd wordt!

**************************************************************************************


Geen opmerkingen:

Een reactie posten